ГоловнаЕкономікаДержава

Учасників картелів не каратимуть у разі явки з повинною

Такий механізм відомий під назвою "Ліненсі".

Учасників картелів не каратимуть у разі явки з повинною

Антимонопольний комітет розробив порядок звільнення від відповідальності за участь у картелі у разі явки з повинною.

Про це заявив на брифінгу перший заступник голови комітету Рафаель Кузьмін.

"На будь-якій стадії розслідування тому, хто розкриває картельну змову, безумовно, ми забезпечуємо конфіденційність, він має право за певних обставин на звільнення від відповідальності повністю", - зазначив він.

За його словами, такий механізм, відомий під назвою "Ліненсі", використовують у багатьох країнах світу. Якщо учасник картелю звертається із заявою про участь у ньому до порушення справи, то його звільняють від штрафних санкцій. Якщо справу вже порушено, то покарання в цій справі пом'якшують - у різних країнах від 20% до 50% суми штрафу.

Водночас в АМКУ не чекають на черги з охочих заявити про участь у картелі, наголосила заступник голови комітету Лариса Колісник.

Нагадаємо, в червні АМКУ виписав найбільший штраф у своїй історії у розмірі 419 млн грн, виявивши картель на ринку деревини. Штрафні санкції були застосовані до асоціації "Меблідеревпром" та її 14 учасників.

До цього найбільший штраф АМКУ становив 265 млн грн, який 2009 року наклали на реалізаторів авіапального в аеропорту "Бориспіль": "Укртатнафту", "Кребо", "Лук Авіа Ойл" і сам аеропорт.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram