ГоловнаЕкономікаДержава

У Бойка великі плани на атомну галузь Росії

Ядерний завод повинен стати прикладом кооперації між країнами.

У Бойка великі плани на атомну галузь Росії

Україна і Росія мають намір розширювати співпрацю в атомній енергетиці, заявив сьогодні міністр енергетики та вугільної промисловості Юрій Бойко.

Під час брифінгу після церемонії закладення першого каменя будівництва заводу з фабрикації ядерного палива в селищі Смолине Кіровоградської області Бойко зазначив, що першу чергу підприємства заплановано запустити вже 2015 року.

"Нам доведеться ударно попрацювати, щоб 2015 року запустити першу чергу заводу. Я впевнений, що із цим завданням ми впораємося, тому що в нас команда і наші колективи - і наш, і "Росатому" - націлені на досягнення результату, швидкого, якісного і з вигодою для економік обох наших країн і народів. Дуже важливо, що це практичний приклад кооперації двох наших країн - Росії та України. І цей приклад покаже вигідність подальшої кооперації, оскільки в нас великі плани, зокрема в атомній галузі", - заявив він.

Нагадаємо, ядерний завод обійдеться Україні майже в 4 млрд грн. Його будівництво буде розділено на дві черги: 2012-2015 роки та 2016-2020 роки. Термін експлуатації заводу становитиме 50 років, чисельність персоналу - 377 осіб, щорічно він зможе виробляти 800 тепловидільних збірок.

Рішення про створення ядерного заводу було ухвалене 9 вересня 2011 року, коли український державний концерн "Ядерне паливо" і російський "ТВЕЛ" (паливна компанія "Росатому") підписали відповідний установчий договір. Українська сторона отримала 50%+1 акцію заводу, а російська - решту 50% -1 акцію.

До 2030 року, згідно з планами уряду, всі АЕС України повинні працювати на вітчизняному паливі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram