ГоловнаЕкономікаБізнес

Експерт упевнений, що землю іноземцям не продаватимуть

Верницький вважає, що Рада продовжить мораторій після виборів.

Експерт упевнений, що землю іноземцям не продаватимуть
Фото: newzz.in.ua

Мораторій на продаж землі Верховна Рада продовжить після виборів.

Таку думку в ексклюзивному коментарі LB.ua висловив директор інформаційної компанії "ПроАгро" Микола Верницький.

"Позавчорашнє рішення депутатів не означає, що вони відмовилися продовжити мораторій на продаж землі. Вони просто відмовилися підтримати саме цей законопрноект. Мораторій буде обов'язково продовжено. Це рішення ВР завжди ухвалює в останні дні року. Був навіть випадок 2004 або 2005 року, коли мораторій два тижні не працював. Однак це не означає, що ринок землі буде відкрито, тому що він регулюється не тільки мораторієм, а й іншими законами, багато з яких ще не ухвалені", - пояснив експерт.

Крім того, він розповів про те, як вплине на українську економіку відкриття іноземцям доступу для купівлі землі несільськогосподарського призначення.

Питання заборони продавати землю - це палиця на два кінці, враховуючи те, що багато людей, які мають паї і не мають можливості їх обробляти, здають їх в довгострокову оренду.

— Іван Сідельник, голова підкомітету з питань соціального розвитку сільських територій земельного комітету

"Це рішення абсолютно не стосується земель сільськогосподарського призначення. Це буде деяким чином стимулювати інвестиції в українську економіку, але інвестиції будуть, скажімо, в купівлі заводів, під якими є земля. Потрібно розуміти, що ситуація з інвестуванням зараз несприятлива, вона може покращитися, але не суттєво, тому що є перепони. Інвестиційного вибуху не буде. Все залишиться, як є", - підкреслив Верницький.

Крім того, він вважає, що насправді такі землі скуповуватимуть за гроші, виведені в офшори.

"Якщо подивитися на іноземні інвестиції, то це переважно Кіпр. Це не варто розглядати як іноземні інвестиції, тому що ці інвестиції - гроші з офшорів. Все одно будуть скуповувати українські компанії через іноземні. Що стосується сільськогосподарських земель, то всі законопроекти будуть забороняти іноземцям купувати землю сільськогосподарського призначення ", - вважає аналітик.

Нагадаємо, 2 жовтня Верховна Рада відмовилася продовжити мораторій на продаж сільгоспземель, дія якого закінчується цього року, до 2014 року.

Крім того, депутати дозволили іноземним громадянам і підприємствам з іноземним капіталом купувати землю несільськогосподарського призначення. За відповідний законопроект у другому читанні проголосували 234 народні депутати.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram