ГоловнаЕкономікаФінанси

Населенню слідом за доларами запропонують позичити Україні й гривні

Мінфіну не подобаються гроші, які зберігають "під подушкою".

Населенню слідом за доларами запропонують позичити Україні й гривні
Галина Пахачук
Фото: Макс Левин

Міністерство фінансів розглядає можливість випуску казначейських зобов'язань у гривнях. Про це заявила директор департаменту боргової та міжнародної фінансової політики Мінфіну Галина Пахачук в інтерв'ю LB.ua.

Вона нагадала, що з 10 жовтня будуть продавати зобов'язання в доларах США і в міністерстві тривають розмови про їх випуск в інших валютах. "Ми розглядаємо залучення в доларах США як тимчасовий захід на найближчі три роки. Про євро я не готова говорити, але в гривнях папери будуть обов'язково. Бо в структурі нашого боргу долар США становить 31%, гривня - 45%, 18% - це спеціальні права запозичень, і в євро - тільки 4,2%", - повідомила вона.

Щоб зацікавити доларовими казначейськими зобов'язаннями, держава встановила вищу прибутковість порівняно з депозитами - 9,2%, тоді як банки пропонують річні депозити з прибутковістю на рівні трохи більше за 8%. Гривневі ставки в банках зараз у середньому становлять близько 19%.

Пахачук вважає, що за допомогою казначейських зобов'язань уряд змусить гроші працювати.

.

"Гроші повинні бути на рахунках, а не "під подушкою". Абсолютно правильно Нацбанк України вводить обмеження на готівковий грошовий обіг. Тому що 300 млрд грн поза банками, в готівковому вигляді, ще в доларах США, за оцінками, $70 млрд", - наголосила вона.

Нагадаємо, валютні казначейські зобов'язання будуть продавати у відділеннях Ощадбанку. Номінал одного паперу становитиме 500 доларів, їхня прибутковість - 9,2% (23 долари на півроку), вони мають дворічний термін погашення. У разі необхідності Ощадбанк буде викуповувати зобов'язання за ціною, що не нижча від номіналу. Купити ці папери на суму до 150 тис. гривень зможе будь-який громадянин без пред'явлення документів. Загальний обсяг емісії перших двох серій становитиме $200 млн.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram