ГоловнаЕкономікаДержава

Рада не продовжила мораторій на продаж землі

Сільгоспділянки стануть товаром з 1 січня.

Рада не продовжила мораторій на продаж землі
Фото: newzz.in.ua

Верховна Рада відмовилася продовжити мораторій на продаж сільгоспземель, дія якого закінчується цього року, до 2014 року.

За ухвалення відповідного законопроекту № 11106 (автор - нардеп Володимир Яворівський) проголосувало лише 111 депутатів за мінімально необхідних 226. Альтернативний законопроект № 11106-1, розроблений Компартією, підтримало ще менше депутатів - 102.

Нагадаємо, міністр агарної політики Микола Присяжнюк упевнений, що Україна готова до скасування мораторію на продаж сільськогосподарських земель.

Однак продавати свою землю має намір лише невелика частина українців - 7,2%. За гектар землі вони розраховують отримати близько $6 тис. (47 635 грн).

Згідно з опитуванням Центру Разумкова, відносна більшість (43%) власників паїв планують в майбутньому здавати свою ділянку в оренду, 29% - виробляти на цій ділянці сільгосппродукцію для потреб своєї сім'ї, 10% - розвивати виробництво сільгосппродукції на продаж, 12% - нічого не планують виробляти в очікуванні, як складеться ситуація.

За запевненням влади, купувати і продавати землю зможуть тільки громадяни України. Юридичні особи-підприємства та іноземці, такого права не отримають.

Зараз, навіть під час дії мораторію на торгівлю землею, найбільші агрохолдинги України володіють земельними банками в сотні тисяч гектар.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram