ГоловнаЕкономікаДержава

"Нафтогаз" отримає 4 млрд грн із бюджету

Граничний дефіцит бюджету побільшає до 29 млрд грн.

"Нафтогаз" отримає 4 млрд грн із бюджету
Фото: Макс Левин

Уряд хоче напряму субсидувати Національну акціонерну компанію "Нафтогаз України", а не розширювати фінансування за рахунок розміщення облігацій внутрішньої держпозики.

Про це йдеться в законопроекті №11274, пише "Коммерсантъ-Украина".

Документ передбачає збільшення граничного рівня дефіциту бюджету на 3,9 млрд грн, до 29,03 млрд, одночасно знижуючи на аналогічну суму план з розміщення ОВДП - до 8,1 млрд грн.

Зараз бюджетну допомогу "Нафтогазу" надають шляхом обміну ОВДП на акції додаткової емісії компанії, а законопроект пропонує здійснити цю допомогу безпосередньо за кошти держбюджету. У такому разі бюджетні субсидії будуть відображатися в прибутковості НАК, що дозволить йому отримати беззбиткову фінансову звітність.

У Міненерго кажуть, що це необхідно і для залучення коштів на модернізацію газотранспортної системи, і для можливого розміщення акцій "Нафтогазу" на біржі.

Нагадаємо, в бюджеті-2012 Кабміну надано право випустити ОВДП на 12 млрд грн для збільшення статутного капіталу "Нафтогазу".

"Нафтогаз" є монополістом з транспортування газу транзитними газопроводами, монополістом з транспортування нафти нафтопроводами, а також є найбільшим видобувачем газу і найбільшим видобувачем нафти в Україні.

Чистий неконсолідована прибуток "Нафтогазу" 2011 року становив, за українськими стандартами бухгалтерського обліку, 9,148 млрд грн. Тоді як 2010 року збиток НАК перевищив 21 млрд грн, а консолідований збиток - понад 12 млрд грн.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram