ГоловнаЕкономікаФінанси

Платіжний баланс України другий місяць тримається в плюсі

Приплив валюти перевищив витрати на імпорт.

Платіжний баланс України другий місяць тримається в плюсі
Фото: investmentgold.ru

Платіжний баланс України у серпні був профіцитним другий місяць поспіль. Сума грошових надходжень з-за кордону перевищила суму платежів за кордон на $615 млн, повідомив глава Національного банку Сергій Арбузов.

"У серпні другий місяць поспіль зведений баланс України було сформовано з профіцитом $615 млн. Позитивним є і кумулятивне сальдо платіжного балансу. За вісім місяців - близько $ 00 млн. Приплив валюти в Україну перевищив витрати на імпорт", - заявив він під час відкритої наради НБУ щодо стану платіжного балансу.

За словами директора генерального економічного департаменту НБУ Олександра Петрика, основними причинами позитивного сальдо платіжного балансу в серпні стали значні надходження в реальний сектор економіки в цей період, а також надходження істотного обсягу кредитних ресурсів.

Нагадаємо, в липні профіцит платіжного балансу України становив трохи більше за $800 млн, у червні було зафіксовано півторамільярдний дефіцит.

За словами голови Національного банку Сергія Арбузова, українські експортери штучно формують дефіцит платіжного балансу України, затримуючи валютну виручку на закордонних рахунках. Він повідомив, що кошти, які зберігаються на закордонних рахунках українських підприємств, зросли за останні три роки втричі - з $3 млрд до більш ніж $9 млрд.

За оцінками глави НБУ, навіть половина цих коштів, повернувшись в країну, могла б зняти всі питання щодо платіжного балансу.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram