ГоловнаЕкономікаФінанси

VISA зловживає своїм монопольним становищем

Тарифи компанії зросли на 200-300%.

VISA зловживає своїм монопольним становищем

Тарифи компанії VISA для українців останнім часом зросли на 200-300%, що послужило причиною розслідування Антимонопольного комітету України.

"Українська міжбанківська асоціація членів платіжних систем подала на прохання банків відповідне звернення в АМКУ про порушення антимонопольного положення компаніями VISA і MasterCard. Приводом було те, що за окремими позиціями тарифи цих платіжних систем зросли на 200-300%. Це стосувалося переважної більшості операцій, крім декількох операцій, що обчислюються у відсотках. Також VISA та MasterCard придумували необґрунтовані квартальні тарифи. В цілому, тарифи за 2009-2010 рік зросли на 25-30% порівняно з 2008 роком. Відтоді вони не змінювалися, але не через бажання VISA і MasterCard, а через втручання АМКУ", - повідомив інформаційне агентство "Українські новини" директор Української міжбанківської асоціації членів платіжних систем Олександр Карпов.

Він повідомив також, що за останні 10 років провідні платіжні системи заплатили близько $10 млрд штрафів за порушення конкурентного законодавства у різних країнах світу. Це позначається на банках, які співпрацюють з цими платіжними системами.

"Мені б не хотілося, щоб останній штраф у розмірі $6 млрд, який було накладено урядом США на VISA і MasterCard, позначився на тарифах для українських банків, оскільки вони не повинні страждати через монополізм VISA і MasterCard", - заявив Карпов.

Нагадаємо, що за станом на 1 січня загальна кількість платіжних карт становила майже 58 млн штук.

В Україні функціонують внутрішньодержавні платіжні системи (НСМЕП, УкрКарт, внутрішньобанківські системи) і міжнародні (VISA, MasterCard, "Юніон Кард", "Золота корона", American Express).

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram