ГоловнаЕкономікаБізнес

Україні прогнозують різке подорожчання бензину

Держпідтримка НПЗ позначиться на гаманцях автомобілістів.

Україні прогнозують різке подорожчання бензину
Фото: EPA/UPG

Якщо Україна таки запровадить мито на імпорт нафтопродуктів, то в країні різко зростуть ціни на бензин.

"Практика впровадження загороджувальних мит на різні категорії товарів в Україні мала своїм результатом лише підвищення цін для споживачів з одночасним зниженням якості. У випадку з нафтопродуктами такого "результату" буде досягнуто протягом місяця з моменту введення цих заходів", - зазначив директор "Консалтингової групи А-95" Сергій Куюн.

Нагадаємо, що мито планують увести з 1 грудня. За словами міністра енергетики та вугільної промисловості Юрія Бойка, таких заходів вживають для того, щоб допомогти вітчизняним нафтопереробним заводам, більшість яких нині зупинено через нерентабельність.

Куюн зазначає, що, крім намірів ввести мито на імпорт, уже заявлені плани проіндексувати ставку акцизного збору на бензин. "Лише ініціативи щодо мит і збільшення на 10% акцизів у разі їх реалізації здатні додати цінам на нафтопродукти близько 1,2 грн/літр, або більш ніж 10%, порівняно з нинішньою вартістю", - зазначив він.

При цьому експерт зауважує, що ще одним важливим чинником для цін на бензин є курс гривні, оскільки кожне подорожчання долара на 10 копійок еквівалентне 6-7 копійкам у ціні літра палива.

Зазначимо, що 2011 року Міжвідомча комісія з міжнародної торгівлі відмовилася запровадити мито на нафтопродукти, оскільки її розслідування не встановило для цього підстав.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram