ГоловнаЕкономікаФінанси

У банках дефіцит готівкових доларів

НБУ намагається стримати попит на валюту.

У банках дефіцит готівкових доларів
Фото: Макс Левин

Українські банки обмежили продаж готівкових доларів населенню через дефіцит. За словами банкірів, безготівкова валюта в банках є, але існує проблема з її конвертацією.

Про це пише Forbes.ua. За словами голови одного з банків з іноземним капіталом, НБУ спеціально блокує імпорт готівкових доларів, аби стримати попит на валюту на міжбанку. У підсумку фінустанови не в змозі продати долари всім охочим і змушені вводити всілякі обмеження.

Так, у державному "Ощадбанку" максимальна сума продажу в одні руки становить $1000. У ПУМБі готові продати будь-яку суму валюти, але тільки за умови зарахування її на строковий депозит. А на руки готівкою там готові видати все ту ж $1000. У "Приватбанку" готівкову валюту реалізують без обмежень за сумою, але тільки клієнтам банку, в яких є "приватівська" платіжна картка.

Високий попит на готівкові долари, який тримається вже кілька місяців. Так, у серпні чиста купівля іноземної валюти населенням (різниця між купленою і проданою валютою) становила $722,8 млн. У липні було ще більше - $810,4 млн. У червні цей показник становив $740,6 млн.

У нас цілком достатній обсяг резервів (більш ніж $30 млрд), щоб нівелювати негативні очікування, збити надмірний попит на іноземну валюту

— Сергій Кораблін, директор департаменту аналізу та прогнозування грошово-кредитного ринку НБУ

Влада вважає, що у валютному ажіотажі винуваті комерційні банки. "Його створюють банки, які можуть собі дозволити наймати продажних експертів і засоби масової інформації, таким чином нагнітаючи істерію і змушуючи простих людей купувати нікому не потрібні долари. А потім, реалізовуючи їх, отримувати великі гроші", - заявив прем'єр-міністр Микола Азаров на початку вересня. На його думку, припинити спекуляцію на валютному ринку може тільки жорсткий контроль ситуації.

На початку вересня, коли курс на міжбанку зріс до 8,20 грн/дол., а деякі банки продавали готівкові долари навіть по 8,30 грн, НБУ застосував санкції до п'яти банків, закривши їм доступ до міжбанку. Потім після прохання Незалежної асоціації банків покарання скасували. Тоді також повідомляли, що деякі фінустанови обмежили продаж валюти населенню.

Однак згодом голова НБУ Сергій Арбузов заявив, що регулятор має намір застосувати заходи впливу ще до десяти банків. "Ми плануємо покарати банки за те, що, маючи готівкову валюту в касі, вони відмовлялися продавати її людям у дні зростання курсу, тим самим стимулюючи панічні настрої", - пояснив він.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram