ГоловнаЕкономікаБізнес

ФДМ має намір продати завод із мільярдним боргом

Підприємство оцінили в 5 млн грн.

ФДМ має намір продати завод із мільярдним боргом
Глава ФГИ Александр Рябченко
Фото: noviny.su

Фонд держмайна виставив на продаж Київський завод реле й автоматики, з якого суд стягнув майже мільярд гривень на користь держави.

Конкурс відбудеться 17 жовтня, на ньому планують продати 58,9% акцій підприємства. Початкова вартість пакета - 5,515 млн грн.

Умовою конкурсу є погашення протягом року простроченої заборгованості перед державою за кредитом, отриманим підприємством під гарантії уряду 1993 року на суму 37,170 млн євро, а також сплату пені, нарахованої за цією заборгованістю на дату її погашення.

Як раніше повідомляли, цей борг виник після того, як Кабмін 1992 року доручив заводу освоїти виробництво складної медичної діагностичної техніки фірми Siemens AG. З цією метою підприємство уклало контракт із Siemens на постачання медичного обладнання та комплектуючих частин до нього. Для оплати техніки завод під гарантії уряду отримав в "Укрексімбанку" кредит на суму 50,5 млн німецьких марок.

Однак зобов'язання з повернення отриманого кредиту завод не виконав, тому всі платежі за договором довелося здійснювати Кабміну за рахунок державного бюджету.

Рішенням суду за позовом прокуратури Солом'янського району Києва у вересні 2012 року з КЗРА стягнули суму кредиту, відсотки за користуванням ним, витрати зі страхування, комісійні платежі, пеню. Загальна сума становила майже 1 млрд грн.

Зазначимо, що завод має в постійному користуванні земельну ділянку площею 2 га під забудову. Вона розміщена на бульварі Лепсе в Києві.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram