ГоловнаЕкономікаБізнес

Зростання зарплат українських програмістів зробить із них мільйонерів

Індустрія зростає величезними темпами.

Зростання зарплат українських програмістів зробить із них мільйонерів
Фото: Макс Левин

Зарплати українських програмістів у найближчі роки зростуть у декілька разів.

Про це пише Роман Хміль, операційний директор Ciklum у Forbes.ua.

"Через п'ять років в Україні зарплати найкращих фахівців із великим досвідом вийдуть на рівень $8-10 тис. на місяць після вирахування податків. Через 10 років на такий рівень компенсації зможе розраховувати кожен третій провідний спеціаліст у галузі. Це ще не доларові мільйонери, але вже гривневі", - вважає він. Нині середньомісячна зарплата в галузі перевищує $2 тис. (при середній в Україні менш ніж $400), а досвідчені співробітники з 5-7-річним досвідом нерідко отримують $3-5 тис.

За словами Хміля, середньорічні темпи зростання української IT-індустрії оцінюють у 30-40%, лідируючі компанії ростуть на 60-70% на рік, при цьому кількість вакансій за IT-спеціальностями на ринку праці протягом року майже подвоїлася. Такому зростанню сприяє величезний дефіцит програмістів у США й інших західних країнах, який частково покривається перенесенням виробництва у Східну Європу.

Нагадаємо, що прем'єр Микола Азаров хоче зробити IT-галузь локомотивом економіки.

Зазначимо, що, за даними порталу rabota.ua, 2011 року найбільше зростання попиту з IT-спеціальностей спостерігався на веб-програмістів, програмістів Java і Net, а також для тестувальників. В останньому кварталі року кількість вакансій для програмістів Net зросла в 1,4 разу, для Java-програмістів - в 1,5 разу, а для тестувальників - у 1,7 разу, порівняно з аналогічним кварталом 2010 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram