ГоловнаЕкономікаДержава

Україна хоче змінити мита на 350 видів товарів

Зокрема, йдеться про автомобілі, вантажівки, сільськогосподарську техніку, м'ясо тощо.

Україна хоче змінити мита на 350 видів товарів
Фото: container.ru

Україна має намір підвищити максимальні ставки мита на 350 видів товарів.

Про це повідомляє Reuters із посиланням на документ під грифом "таємно", надісланий членам Світової організації торгівлі (СОТ).

Документ складається з 85 сторінок. У ньому йдеться про те, що Україна готова вступити в переговори та консультації з членами СОТ і просить відповісти до 12 грудня.

У США занепокоєні намірами України. Деякі дипломати кажуть, що такі плани України рівнозначні відновленню переговорів за умовами членства в СОТ. Водночас представники СОТ кажуть, що цей радикальний крок таки вкладається в рамки дозволеного правилами організації.

"На цей момент, дії України в цьому плані не були поза правилами", - зазначив спікер СОТ Кейт Роквелл.

За інформацією Reuters, Україна може переглянути мита на такі види товарів, як автомобілі, вантажівки, сільськогосподарську техніку, м'ясо, квіти, фрукти, овочі, пральні машини тощо.

Відповідно до статті 28 Генеральної угоди з тарифів і торгівлі (ГУТТ), Україна повинна платити за підвищення тарифів зниженням мита на інші товари.

Щонайменше 35 членів СОТ мають право вести переговори з Україною, в тому числі Європейський союз, США, Японія, Південна Корея, Австралія, Канада, Бразилія, Індія і Китай, і цей процес може зайняти роки.

Якщо переговори не принесуть успіху, Україна може підвищити тарифи в односторонньому порядку, залишивши для торгових партнерів право підвищити свої власні тарифи.

Нагадаємо, в Україні буде введено спеціальні мита на імпорт автомобілів. Застосування цих заходів є абсолютно обґрунтованим у нинішній ситуації на ринку автомобілебудування в Україні. Раніше повідомляли, що Міністерство економіки виступає за підвищення імпортних мит на авто, які спровокують подорожчання іномарок в Україні в середньому на 18%. На думку японських автовиробників, уведення спецмита суперечить правилам Світової організації торгівлі асоціації. У зв'язку з цим Японія подала скаргу на Україну до СОТ.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram