ГоловнаЕкономікаФінанси

Українську економіку спробують відв'язати від долара

Хорошковський бачить шанси для того, щоб уникнути рецесії.

Українську економіку спробують відв'язати від долара
Фото: job-sbu.org

Уряд і Національний банк мають намір вжити заходів для зниження залежності реального сектору економіки від долара.

"Занадто велика прив'язка до долара як такого в економіці, що само по собі не дуже добре, тому і уряд, і Нацбанк будуть думати про те, як відв'язувати реальну економіку від доларової залежності", - заявив сьогодні перший віце-прем'єр Валерій Хорошковський на брифінгу .

Одночасно чиновник заявив, що українська економіка, незважаючи на уповільнення її зростання, має всі шанси уникнути рецесії.

Низька інфляція і постійний, абсолютно незмінний обмінний курс - це речі несумісні. Тому ми за гнучкість

— Ірина Акімова, перша заступниця голови Адміністрації Президента

Нагадаємо, за словами міністра економіки Петра Порошенка, гривня щодо долара коливається протягом 2009-2012 років у діапазоні не більш ніж плюс-мінус 2%. Така політика веде до зменшення золотовалютних резервів країни і погіршення конкурентних позицій експортерів.

Водночас він вважає, що прив'язка курсу гривні до мультивалютного кошика може дозволити зберегти стабільність національної валюти, забезпечивши водночас прийнятну гнучкість курсу.

Більшість експертів пророкують девальвацію гривні до 8,55 грн/дол. уже до кінця року. Тим часом прем'єр Микола Азаров упевнений, що курс залишиться приблизно на нинішньому рівні принаймні до кінця першого півріччя наступного року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram