ГоловнаЕкономікаБізнес

Рятувати металургійну галузь можна скороченням споживання газу, - експерт

На металургійних комбінатах СКМ впроваджують енергоощадні технології.

Рятувати металургійну галузь можна скороченням споживання газу, - експерт
Фото: poltava.pl.ua

Після будівництва установок вдування пиловугільного палива на всіх металургійних комбінатах, що входять у структуру бізнесу групи СКМ, споживання газу знизиться утричі.

Про це заявив в інтерв'ю "Коментарям" генеральний директор компанії Олег Попов.

За його словами, інвестиції в установку ПВП є пріоритетом, який реалізують незалежно від можливих кризових явищ у металургії. "Аглофабрика в Єнакієвому - це пріоритетний проект. Реконструкція аглофабрики на комбінаті ім. Ілліча - теж пріоритетний проект, - зазначив Попов. - Торік "Метінвест" спожив майже 3 млрд кубометрів газу, цього року плануємо вийти на 2,2 млн. куб. м. Після установлення ПВП на всіх комбінатах будемо споживати до 1 млрд куб. м, а з поточними цінами на газ це більш ніж $30 економії на кожній тонні чавуну".

При цьому він особливо наголосив, що через невизначеність прогнозів щодо можливої економічної кризи треба "бути готовим до найгіршого й інвестувати в ті пріоритетні речі, в які інвестувати необхідно, а не сидіти і думати: добре буде, погано чи зовсім зле".

Заощадження газу є розумним рішенням за умов падіння попиту на метал на світових ринках і дозволить компанії не тільки заощадити великі гроші собі й державі, а й підвищити ліквідність металопродукції, вважає заступник директора Національного інституту стратегічних досліджень Василь Яблонський.

"Основні ринки, з якими працює "Метінвест" - це Близький Схід, Північна Африка і Південно-Східна Азія. Тут, природно, доводиться конкурувати з Китаєм. І зниження собівартості не тільки дозволяє робити це успішніше, а й вивільнити кошти для додаткової модернізації металургійних виробництв в Україні без залучення якихось зовнішніх запозичень", - наголосив Яблонський.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram