ГоловнаЕкономікаБізнес

СОТ: економічні проблеми стали заразними

Через глобалізацію країни занадто залежні одна від одної.

СОТ: економічні проблеми стали заразними
Фото: podrobnosti.ua

Світова організація торгівлі знизила прогноз зростання глобальної торгівлі з 3,7% до 2,5%.

За словами гендиректора СОТ Паскаля Ламі, таке зниження є "дуже значним", тим паче що 2011 року зростання світової торгівлі становило 5%.

"За рахунок глобалізації країни стали настільки економічно залежними одна від одної, що якщо в одній із країн спостерігається економічний спад, він негайно охопить і її торгових партнерів", - цитує його РБК.

Для оцінки стану світової торгівлі СОТ використовує усереднені дані за обсягом імпорту й експорту в 157 країнах організації. Скорочення темпів зростання світової торгівлі 2012 року зумовлене спадом імпорту в розвинених країнах і, як наслідок, зменшенням обсягу експорту в країнах, що розвиваються.

Не секрет, що несприятливими є прогнози щодо депресивності світової економіки. Прояви фінансово-боргової кризи в країнах Європи вже негативно вплинули на кон\'юнктуру світового ринку й можуть призвести до скорочення попиту на основну експортну продукцію України

— Віктор Янукович

СОТ очікує, що за підсумками 2012 року обсяг імпорту в розвинених країнах зросте на 0,4%, в таких, що розвиваються, - на 5,4% (раніше повідомляли про зростання на 1,9% і 6,2% відповідно). Прогноз зі зростання обсягу експорту було переглянуто в розвинених країнах із 2% до 1,5%, в країнах, що розвиваються, - з 5,6% до 3,5%.

Нагадаємо, найбільшим експортером товарів 2011 року став Китай, імпортером - США. Обсяг китайського експорту становив $1,899 трлн, а обсяг американського імпорту - $2,265 трлн.

Україна минулого року імпортувала товарів на суму $82,6 млрд, що більше за показник 2010 року на 36%. Експорт товарів зріс на 33%, до $68,4 млрд.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram