ГоловнаЕкономікаБізнес

Баррозу не бачить зв'язку між введенням євро і фінансовою кризою

Президент Єврокомісії нарікає на відсутність належного контролю за фінансовим сектором.

Баррозу не бачить зв'язку між введенням євро і фінансовою кризою
Фото: obozrevatel.com

Президент Єврокомісії Жозе Мануель Баррозу заперечує, що причиною нинішньої фінансової кризи стало введення єдиної європейської валюти.

"Неправда, що запровадження євро призвело до кризи", - цитує президента ЄК прес-служба представництва Євросоюзу в Україні. Баррозу зазначив, що криза охопила країни, які не входять не тільки в єврозону, але навіть в ЄС. "Країною, яка мобілізувала більше коштів платників, аніж будь-хто інший в Європі, є Британія. Британія не є членом зони євро. Або візьміть Ісландію: там узагалі був дефолт, але Ісландія навіть не є членом Європейського Союзу", - зазначив він.

Боргова криза єврозони залишається найбільшою загрозою для світової економіки

— Доповідь ООН "Світова економічна ситуація і перспективи на 2012 рік"

На думку Баррозу кризу значною мірою спровокувала відсутність належного нагляду на європейському рівні. "Реальність така, що безліч процесів у фінансовому секторі помітили тільки тепер, адже наглядові системи держав-членів ЄС не були достатньо відкритими", - нарікає президент ЄК.

Тому він виступає за створення єдиного загальноєвропейського органу, який співпрацюватиме з національними відомствами для нагляду за фінансовою системою.

Нагадаємо, раніше Баррозу виступив за створення федерації національних держав Європи.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram