ГоловнаЕкономікаБізнес

Янукович доручив Азарову простежити за цінами на молоко

З вересня молоко в селян не можна купувати дешевше 2,2 грн.

Янукович доручив Азарову простежити за цінами на молоко

Президент Віктор Янукович вважає за необхідне перевірити виконання постанови уряду про підвищення закупівельних цін на молоко.

"Рішення таке прийняли, але, Миколо Яновичу (Азаров), треба проконтролювати, хто його виконує, а хто не виконує. Негайно це треба зробити", - сказав президент, звернувшись до прем'єр-міністра під час засідання Ради регіонів.

Янукович також звернув окрему увагу на важливість державної підтримки дрібних і середніх сільгоспвиробників і фермерських господарств, які спеціалізуються на м'ясному та молочному тваринництві, вирощуванні овочів і садівництві.

Нагадаємо, з вересня уряд встановив мінімальні закупівельні ціни на молоко в селян на рівні 2,2 грн за літр. Проте вже через тиждень міністр аграрної політики та продовольства Микола Присяжнюк заявив, що деякі переробники через посередників продовжують скуповувати молоко в населення по 1,6 грн. Він попередив, що такі підприємства можуть позбутися державних дотацій.

Високим цінам на молоко не сприяє і зростання його виробництва, яке цьогоріч фіксують уперше з 2005 року. За підсумками року, згідно з очікуваннями Міністерства аграрної політики і продовольства, виробництво молока в Україні становитиме 11,3 млн тонн, що на 1,8% більше, ніж було вироблено 2011 року.

Проблема з цінами існує і в Європі. Так, у липні британські фермери блокували кілька молокопереробних заводів, протестуючи проти низьких цін, які їм заплатили за молоко. А в Бельгії біля будівлі Європарламенту розлили тисячі літрів молока. Європейські молочники стверджують: для того, щоб виробництво молока було рентабельним, ціна за літр повинна становити не менш ніж 33 євроценти, тоді як купують його значно дешевше.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram