ГоловнаЕкономікаБізнес

"Газпром" - більш закрита організація, ніж армія і флот

Трубопроводи російського газового гіганта обплутали весь континент.

"Газпром" - більш закрита організація, ніж армія і флот
Фото: i-g-t.org

Російський газовий гігант "Газпром" - більш закрита організація, ніж армія чи флот. Про це на форумі "Нафта, газ та медіа" в Баку (Азербайджан) заявив Григорій Пасько, директор Фонду журналістів-розслідувачів Фонд 19/29 (Росія).

"Я зняв документальний фільм про флот і відсидів три роки. Але мене не вбили, не покалічили, я залишився живий. Коли я спробував зняти фільм про "Газпром" - у мене це просто не вийшло. "Газпром" - більш закрита організація, ніж армія чи флот", - сказав Паско.

За його словами, компанія відмовляється називати навіть найбільш загальні цифри про свою діяльність. І судитися з нею марно, оскільки суди в Росії залежні від влади.

"Доводиться використовувати інші рівні журналістики. Ми створили фонд для міжнародних розслідувань, адже наші держкомпанії - справжні транснаціональні корпорації. Трубопроводи "Газпрому" як щупальця обплутали якщо не весь світ, то всю Європу та Азію. Ми з колегами з інших країн збираємося досліджувати Nord Stream", - сказав журналіст.

ВАТ "Газпром" - найбільша компанія Росії та найбільша газова компанія світу. Компанія працює над видобутком і розподілом газу. Державі належить 50% плюс одна акція "Газпрому", афільованим компаніям - ще 7,8%. У доповіді опозиційного російського політика Бориса Нємцова "Путін. Підсумки. 10 років" йдеться про зв'язок "Газпрому" з нинішнім президентом Росії Володимиром Путіним.

Нагадаємо, сьогодні у Палаці Гюлистан (Гюлистан-Сарай) в Баку відкрилася міжнародна конференція "Нафта, газ та медіа", організована Міжнародним інститутом преси (IPI). У конференції беруть участь більше ніж 60 журналістів з 27-и країн світу. Україну представляють журналісти ТВі, LB.ua, "Дзеркала тижня" і сайту журналістських розслідувань Slidstvo.info.

Журналіст ТВі розповість на цій конференції про "вишки Бойка" - закупівлю бурової вишки для "Чорноморнафтогазу" за державний рахунок. Бурову придбали за $400 млн через посередника за ціною без посередника в $250 млн.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram