ГоловнаЕкономікаФінанси

Депутати довели українських фондовиків до акцій протесту

Українська біржа погрожує зупинити торги.

Депутати довели українських фондовиків до акцій протесту
Фото: Макс Левин

Українська біржа - найбільший фондовий майданчик в країні - готова призупинити торги на знак протесту проти законотворчості Верховної Ради.

Фондовики незгодні з редакцією закону "Про депозитарну систему України" (законопроект №9428), ухваленою парламентом у липні. Наразі документ не підписано Президентом Віктором Януковичем, і фондовики вважають, що призупинення торгів дозволить привернути його увагу "до негативних наслідків для інвестиційного клімату країни від ухвалення цього закону в поточній редакції".

У зв'язку з цим на Українській біржі проводиться опитування її учасників про можливості двогодинного призупинення біржі торгів.

Нагадаємо, учасники фондового ринку вважають, що закон призведе до монополізації частини інфраструктури фондового ринку і зашкодить конкуренції.

Документ передбачає Центральний розрахунковий центр. Для його створення НБУ (єдиний власник ЦРЦ) повинен буде виділити 100 млн бюджетних грошей. В результаті, пишуть інвестори, створюється монополія на кліринг (безготівкові розрахунки на основі врахування взаємних зобов'язань) і розрахунки за контрактами з фінансовими інструментами, за допомогою яких інвестори управляють своїми ризиками.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram