ГоловнаЕкономікаБізнес

У Держдумі "Південний потік" назвали безперспективним

Болгарія виявилася анітрохи не кращою, ніж Україна.

У Держдумі "Південний потік" назвали безперспективним

Позиція Болгарії, яка пригрозила заблокувати будівництво газопроводу "Південний потік", показує, що Росії вигідніше відмовитися від нього і звернути свою увагу на модернізацію української газотранспортної системи.

Таку думку висловив голова комітету Держдуми з енергетики Іван Грачов. "Я завжди вважав, що ця затія - безперспективна. Основний аргумент такий - упреться "Південний потік" у країни, які нітрохи не кращі й не гірші України з погляду власних грошей та інтересів", - зазначив він.

Грачов наголосив, що розумніше було б домовитися про використання української ГТС. "ГТС України відремонтувати легше і весь необхідний обсяг газу з урахуванням "Північного потоку" можна відправити через Україну", - сказав він.

Голова думського комітету впевнений, що сторонам до кінця року треба спробувати знайти компроміс і вийти на угоду щодо використання українських труб. Тоді тема "Південного потоку" стане неактуальною. "Якщо не вдасться домовитися, отже, витратять 40 млрд на цей проект", - зауважив Грачов.

Альтернативи модернізації української ГТС немає. Тому що ні "Північний потік", ні "Південний потік" не усунуть ризиків, які викликані аномально низькими температурами

— Микола Азаров, прем'єр України

Конфлікт між Росією і Болгарією виник через відмову останньої від будівництва АЕС "Белене". Російсько-болгарську угоду щодо АЕС "Белене" було підписано ще 2006 року, проте так і не реалізовано. 11 вересня стало відомо, що російська сторона вимагає від Болгарії 1 млрд євро за відмову від проекту. У відповідь у Болгарії заявили, що Росія може й не отримати згоди на будівництво "Південного потоку" (угоду планують підписати в листопаді).

Газопровід "Південний потік" має складатися з чотирьох гілок потужністю по 15,57 млрд куб. м кожна. Введення в дію першої з них заплановано на грудень 2015 року, виведення на повну потужність (63 млрд куб. м) - на 2018 рік. Газопровід будуватиме консорціум міжнародних компаній. Частки в ньому мають "Газпром" (50%), італійська Eni (20%), німецька Wintershall (15%) і французька EdF (15%).

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram