ГоловнаЕкономікаБізнес

Іранський чиновник назвав справжню ціну на нафту

США звинуватили у штучному заниженні вартості "чорного золота".

Іранський чиновник назвав справжню ціну на нафту
Фото: EPA/UPG

Справедлива ціна на нафту має становити не менш ніж $150 за барель. Таку думку озвучив міністр нафтової промисловості Ірану Ростам Каземі.

"Під час зимових місяців ціни на нафту завжди підвищуються. Тож цілком логічно, що і цьогоріч нас очікує зимове збільшення вартості нафти", - цитує Каземі агентство ISNA. За його словами, причинами зростання нафтових цін стануть ембарго на постачання нафти з Ірану і 17%-й спад нафтовидобутку в Північному морі через технічні проблеми.

Представник Ірану в нафтовому картелі ОПЕК Мохаммед Алі Хатібі підтримав Каземі. "Нинішні ціни на нафту - це номінальні ціни. Враховуючи інфляцію та інші економічні обставини, можна стверджувати, що реальна вартість становить від $70 до $80 або від $10 до $15 залежно з порівнюваним періодом - 2000-ті чи 1970-ті роки. Ціни на нафту формуються внаслідок природних подій на нафтових ринках. Сполучені Штати намагаються штучно  знизити ціни шляхом збільшення пропозиції", - зазначив Хатібі.

Він також зауважив, що Іран залишається другим за розміром нафтовим експортером після Саудівської Аравії, спростувавши чутки, що з'явилися раніше, мовляв,

друге місце посідає Ірак. За офіційними даними, в серпні 2012 року іранський експорт становив 3,75 млн бар./добу.

Зазначимо, що в п'ятницю ціна нафти американського сорту WTI вперше з травня перевищила $100. Північноморською нафтою Brent торгували на рівні близько $117.

У червні голова "Лукойлу" Вагіт Алекперов заявив, що об'єктивна ціна на нафту, яка відповідала б витратам нафтових компаній на її видобуток, становить $ 95-110.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram