ГоловнаЕкономікаДержава

Експерти не бачать великого потенціалу для скорочення імпорту газу

Внутрішнє споживання газу в країні становитиме 56 млрд кубометрів.

Експерти не бачать великого потенціалу для скорочення імпорту газу
Фото: EPA/UPG

Потенціал подальшого скорочення обсягів імпорту газу з Росії в України невеликий, оскільки на цей момент Україна не має реальної альтернативи, заявив у коментарі LB.ua Денис Саква, старший аналітик Dragon Capital.

Він зазначив, що внутрішнє споживання газу в країні 2012 року становитиме 56 млрд кубометрів. Його планують покрити за рахунок імпорту - 27 млрд кубометрів для "Нафтогазу" і 8 млрд кубометрів для Ostchem Дмитра Фірташа - і власного видобутку - 21 млрд кубометрів.

Щоб наступного року скоротити імпорт на 2,5 млрд кубометрів, як того хоче уряд, Україні доведеться нарощувати видобуток. За оцінками експерта, видобуток на шельфі Чорного моря може додатково принести 0,6 млрд кубометрів газу в 2013 рік.

"Решта 1,9 млрд кубометрів або потрібно буде відібрати з підземних сховищ, перекласти в рахунок імпорту компанії Ostchem або не споживати", - резюмував Саква.

При цьому він нагадав, що, відповідно до газових контрактів, українська сторона повинна щорічно імпортувати щонайменше 33 млрд кубометрів газу.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram