ГоловнаЕкономікаДержава

Туреччина погодилася пропускати в Україну танкери зі скрапленим газом

Натомість Україна побудує в Туреччині газосховища.

Туреччина погодилася пропускати в Україну танкери зі скрапленим газом
Фото: blackseanews.net

Туреччина щомісяця пропускатиме вісім танкерів із скрапленим газом для України через Босфор і Дарданелли.

"Ми будемо реалізовувати співпрацю в таких галузях, як транспортування електроенергії, будівництво підземних газосховищ на території Туреччини, а також спільному видобутку вуглеводнів", - повідомив турецький прем'єр Реджеп Тайіп Ердоган під час другого засідання стратегічної ради високого рівня між Туреччиною та Україною в четвер у Києві.

Як уточнив голова Координаційної ради національного проекту LNG-термінал Віталій Дем'янюк, стандартна ємність одного танкера, на які орієнтовано ТЕО ЗПГ-терміналу в "Південному", - 150 тис. тонн скрапленого газу. Восьми танкерів щомісяця для майбутнього українського ЗПГ-терміналу буде більш ніж достатньо, щоб завантажити його на повну потужність.

Нагадаємо, нині потреби України в газі задовольняють за рахунок закупівель у Росії та власного видобутку, обсяг якого 2011 року становив близько 20 млрд кубометрів.

При цьому вона намагається диверсифікувати постачання, для чого біля порту "Південний" має бути побудовано термінал скрапленого газу потужністю 10 млрд кубометрів газу на рік і вартістю 846 млн євро.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram