ГоловнаЕкономікаБізнес

Аналітики не бачать сенсу в квотах на експорт пшениці

В уряді забули про перехідні залишки.

Аналітики не бачать сенсу в квотах на експорт пшениці
Фото: 21food.com

Запроваджувати обмеження на експорт пшениці немає сенсу через високі перехідні запаси.

Про це в коментарі LB.ua заявила Тамара Левченко, старший аналітик Dragon Capital.

"Міністерство аграрної політики та продовольства не взяло до уваги великі перехідні запаси продовольчої пшениці в країні (що становили близько 5 млн тонн на кінець червня), яких з урахуванням гарного врожаю пшениці цього року в розмірі близько 15 млн тонн буде більш ніж достатньо для задоволення річної потреби внутрішнього ринку", - підкреслила вона, додавши, що він оцінюється в 6 млн тонн продовольчої і 4 млн тонн фуражної пшениці.

Також аналітик повідомила, що станом на 10 вересня Україна експортувала 1,76 млн тонн пшениці, з яких у серпні - 0,9 млн тонн.

Нагадаємо, раніше зернотрейдери зобов'язалися експортувати не більше за 19,4 млн тонн зерна нинішнього маркетингового року. Компанії можуть безперешкодно вивезти 4 млн тонн пшениці, 3 млн тонн ячменю і 12,4 млн тонн кукурудзи. Також у Мінагрополітики заявили, що при поточних темпах вивезення пшениці цей обсяг буде вичерпано вже в лютому. У такому випадку у відомстві не виключають, що будуть вводитися обмеження або навіть мораторій на експорт.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram