ГоловнаЕкономікаДержава

Податкова придумала, як боротися з виведенням грошей в офшори

За оцінками, в офшорах заховано не менше за $21 трлн.

Податкова придумала, як боротися з виведенням грошей в офшори
Фото: pravda.lutsk.ua

Податкова має намір ініціювати створення єдиного європейського простору фінансової безпеки для протистояння незаконному виведенню коштів в офшори.

Як повідомляє прес-служба ДПС України, про це повідомив начальник податкової міліції Андрій Головач.

"За оцінками американського аналітичного центру Tax Justice Network, під юрисдикцією зон з пільговим оподаткуванням знаходиться від 21 до 32 трлн доларів США. Особливо гостро цю проблему відчувають країни Азії та Східної Європи, в тому числі і Україна. Нас має цікавити, чи був шлях капіталу "чистим" з точки зору податкового законодавства", - підкреслив він.

За його словами, сьогодні треба ставити питання про створення єдиного європейського простору фінансової безпеки. Як повідомляє відомство, питання порушуватиметься на засіданні Координаційної ради керівників органів податкових розслідувань країн СНД, яке відбудеться 20-21 вересня в Одесі.

Україна входить до десятки країн, звідки капітали йдуть в офшори

— Олег Устенко, виконавчий директор Міжнародного фонду Блейзера

Нагадаємо, за оцінками Tax Justice Network, за роки незалежності з України в офшори вивели $167 млрд. Заявлена сума виведених з України коштів перевищує обсяг валового внутрішнього продукту за 2011 рік.

Лідером з вивезення капіталу є Китай - за 40 років з нього було виведено $1,19 трлн. На другому місці знаходиться Росія, відтік капіталу з якої почався лише 1990 року. Відтоді з країни пішло $798 млрд. У топ-5 також входять Південна Корея ($779 млрд), Бразилія ($520 млрд) і Кувейт ($496 млрд). Україна знаходиться на 9-му місці, істотно поступаючись Аргентині (8-е місце, $399 млрд). Замикає топ-10 Казахстан з сумою $138 млрд.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram