ГоловнаЕкономікаБізнес

Ринок нафтопродуктів у найближчі півтора місяця буде стабільним - UPECO

Сплеск цін на паливному ринку не став відчутним, вважають експерти.

Ринок нафтопродуктів у найближчі півтора місяця буде стабільним - UPECO
Фото: xauto.com.ua

Ситуація на ринку нафтопродуктів України в найближчі місяць-півтора буде стабільною, коливання цін незначними, а тренд ринку - низхідним.

Про це йдеться в повідомленні компанії "УкрПетролКонсалтинг" (UPECO), поширеному в четвер.

Передумовами такого прогнозу UPECO стали стабілізація на світовому нафтовому й українському валютному ринках; достатні запаси палива в Україні; а також початок періоду сезонного спаду споживання нафтопродуктів в осінньо-зимовий період.

Світовий нафтовий ринок після сплеску попиту в серпні й на початку вересня прийшов у стан спокою. Ціни на бензин і дизельне паливо повернулися до значень початку вересня та стабілізувалися на цьому рівні.

Валютний ринок України також стабілізовано після сплеску котирувань долара і євро 3-4 вересня. Нестабільність обмінного курсу гривні виступила основною причиною корекції роздрібних цін на нафтопродукти в Україні 5-10 вересня через його високу імпортозалежність.

Сплеск цін на паливному ринку стався безпосередньо після валютних коливань, але не став відчутним завдяки швидкій реакції уряду.

Із 1 по 12 вересня ціни на українських АЗС коливалися в межах статистичної похибки (1-2% залежно від сорту палива). Так середня ціна бензину А-95 на вечір 12 вересня становила 11,01 грн/л (31 серпня - 10,81 грн/л), її приріст становив 1,85%. Дизельне паливо 12 вересня в середньому коштувало на АЗС 9,74 грн/л (на 31 серпня - 9,62 грн/л), воно подорожчало на 1,24%.

"Сьогодні побоювання нафтотрейдерів, що поспішили закласти валютні ризики в ціну палива, розвіюються. Тому курсові ризики будуть виключати з вартості палива", - прогнозує генеральний директор UPECO Микола Чернецький. - Таким чином, повернення валютних курсів на колишні значення дозволило стабілізувати цінову ситуацію з паливом".

Достатні запаси палива на українському ринку є третім основним фактором, який до кінця жовтня сформує спадний тренд вартості нафтопродуктів.

За даними UPECO на початок другої декади вересня накопичено близько 270 тис. т бензинів (у т. ч. 150 тис. т - бензину А-95) і близько 320 тис. т ДП, що є достатнім для задоволення поточного попиту.

Додатковим чинником, який чинитиме тиск на ціни і захистить споживача від спекулятивної складової, є формування запасу нафтопродуктів НАК "Нафтогаз України", що закупив 50 тис. т бензину А-95 з Румунії.

Збільшення ПАТ "Укртатнафта" планового вересневого обсягу переробки нафти на 15 тис. т (+ 6% до серпня) створить додаткову пропозицію палива, виробленого з відносно дешевої нафти серпневої закупівлі.

"Таким чином, у найближчі півтора місяці ситуація на ринку нафтопродуктів буде стабільною як у ціновому, так і в ресурсному аспектах", - прогнозує гендиректор UPECO.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram