ГоловнаЕкономікаБізнес

Феросплавні заводи "Привату" хочуть посилити монополію в кризовий для металургії період

Експерти вважають, що феросплавники цьогоріч недоотримають 2,3 млрд грн.

Феросплавні заводи "Привату" хочуть посилити монополію в кризовий для металургії період
Фото: solo-consulting.com

Феросплавні заводи, що входять в орбіту групи "Приват", погрожують зупинити виробництво, щоб домогтися преференцій від уряду. Однак експерти галузі вважають, що об'єктивної необхідності в підтримці вітчизняного виробника в цьому випадку немає, оскільки монопольне становище феросплавних заводів відкриває їм можливість диктувати споживачам свої умови.

Про це пише газета "Факти і коментарі".

"На початку вересня Нікопольський завод феросплавів зупинив декілька пічних агрегатів і звільнив більш ніж 150 співробітників. На Запорізькому та Нікопольському заводах також говорять про можливе згортання виробництва. Основні вимоги підприємств до уряду - знизити вартість електроенергії й обмежити імпорт, відсоток якого в останні два роки значно зріс. Утім, схоже, що виконувати ці умови Кабмін, як і раніше, не має наміру", - пише видання.

Як повідомляють "Факти", обмеження імпорту не є можливим, оскільки через тарифну політику заводів "Привату" закуповувати феросплавну продукцію за кордоном дешевше, ніж в Україні.

При цьому експерти інвестиційного агентства "Метал-Кур'єр" підрахували, що за рахунок продажу продукції на зовнішніх ринках за цінами нижче за ринкові українські феросплавники цього року (при збереженні нинішніх обсягів виробництва) недоотримають близько 2,3 мільярда гривень. "Якщо врахувати ці кошти, то заявлена "збитковість" феросплавного бізнесу виявиться уявною", - пише газета.

Питання ж витрат на електроенергію для заводів, уточнює видання, пов'язаний не з тарифами, а з використанням застарілого енерговитратного обладнання.

"На хвилі кризи феросплавні заводи отримали пільговий тариф, але не провели модернізацію, нехтують економією електроенергії. Куди пішли виручені гроші - незрозуміло. Тепер, коли ринок змінився, заводи знову просять усю країну допомогти їм низькими цінами на електроенергію. Чому за їх економічні прорахунки повинні платити інші підприємства і населення?", - вважає голова профспілки працівників енергетики та електротехнічної промисловості України Сергій Шишов.

Нагадаємо, раніше Українська асоціація виробників феросплавів намагалася адміністративними методами домогтися обмеження поставок феросплавів у країну, однак її спроби були безуспішні.

За даними ЗМІ, розрізнені (не входять у вертикально інтегрований холдинг) феросплавні підприємства "Привату" в різних країнах можуть загалом контролювати близько 20% світового ринку феросплавів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram