ГоловнаЕкономікаФінанси

Серед валютних спекулянтів виявився замголови АУБ

"Регіонбанк" покарав НБУ.

Серед валютних спекулянтів виявився замголови АУБ
Фото: vestikavkaza.ru

Серед банків, які наказав НБУ за спекуляції на валютному ринку, що призвели до короткострокової девальвації гривні 4 вересня, є і банк, що належить Анатолію Волоку - заступникові голови ради Асоціації українських банків (АУБ) Олександра Сугоняко.

Про це повідомило видання Forbes.ua. Волоку належить "Регіонбанк", що займає 148-ме місце в рейтингу за розміром активів і має лише 18 відділень - усі в Харківській області.

Як відомо, коли 4 вересня курс національної валюти на міжбанку впав до 8,20 грн/USD, голова НБУ Сергій Арбузов пообіцяв покарати винуватців девальвації.

Як розповіло виданню джерело в НБУ, там вирішили покарати тих учасників ринку, які 5 вересня виставляли максимальні котирування на продаж готівкового долара. У цей день курс у касах деяких банків сягав 8,29-8,30 грн/$.

Банкам, які продавали долари за найвищим курсом, у вигляді попередження регулятор перекрив доступ до міжбанківського валютного ринку. До п'ятірки "щасливчиків" увійшли банк "Креді Агріколь", Platinum Bank, банк "Національні інвестиції", банк "Преміум" і "Регіонбанк".

Раніше про те, що зростання курсу на міжбанку спровокували спекулянти, заявляв і президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко. "Події, які сталися 4 вересня 2012 року, дуже схожі на сплановані дії валютних спекулянтів, які таким чином вирішили добре нажитися на населенні. Дуже дивно було читати в ЗМІ, що зі слів одного з валютних брокерів, на міжбанківському ринку закінчилася валюта у вівторок. Бо незрозуміло, як цей брокер міг таке побачити, оскільки валютні операції в Україні вже давно здійснюють тільки за допомогою спеціальної електронної системи, доступ до якої має лише НБУ, але ніяк не один із брокерів одного з банків. Радше за все, цей валютний брокер і був одним із чотирьох учасників спекулятивної атаки", - пояснює він.

За словами експерта, внаслідок цілеспрямованих дій спекулянтів на міжбанківських торгах були помітні гри між чотирма доволі відомими банками на валютному ринку. "Три банки регулярно продавали валюту одному з банків, а той постійно купував валюту та підвищував курс, при цьому угоди були мінімальні", - нагадав Олександр Охріменко.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram