ГоловнаЕкономікаБізнес

Україна може ввести мораторій на експорт пшениці

Трейдерам рекомендують зосередитися на ячмені й кукурудзі.

Україна може ввести мораторій на експорт пшениці
Фото: bfm.ru

Українські трейдери експортують пшеницю надто швидкими темпами. Згідно з домовленостями з експортерами, з України до липня наступного року може бути вивезено не більш ніж 4 млн тонн пшениці, але при поточних темпах такого обсягу буде досягнуто вже в лютому.

Про це журналістам розповів директор департаменту економічного розвитку аграрного ринку Міністерства аграрної політики та продовольства України Сергій Кваша.

"Той обсяг контрактів, який укладено щодо пшениці, ми вважаємо достатньо великим, і ми їх закликали, щоб щодо пшениці призупинити активну позицію з експорту", - розповів він. На його думку, трейдери натомість можуть переорієнтуватися на експорт ячменю та кукурудзи.

Незважаючи на те, що в нас була засушлива осінь, не дуже хороша зима з морозами, яких не було 60 років, ми все одно розраховуємо на доволі хороший урожай і не плануємо вводить жодних обмежень

— Микола Азаров, прем'єр України

В іншому разі через деякий час Мінагропроду, можливо, доведеться вводити мораторій на експорт пшениці. "У нас є домовленість про те, що ми за два місяці до настання критичного обсягу експорту вступаємо в переговорний процес з об'єднаннями, які підписали меморандум і додаток до нього, і приймаємо рішення або про повний мораторій на укладання контрактів на експорт пшениці або, якщо це не відбувається, обмеження, які завжди існують", - зазначив Кваша.

Раніше зернотрейдери зобов'язалися експортувати не більш ніж 19,4 млн тонн зерна цього маркетингового року. Компанії можуть безперешкодно вивезти 4 млн тонн пшениці, 3 млн тонн ячменю і 12,4 млн тонн кукурудзи.

Нагадаємо, експорт зерна в Україні зріс на 70% до 21,8 млн тонн в 2011-2012 маркетинговому році (закінчився 1 липня) порівняно з 12,8 млн тонн минулого року. У сезоні 2011-2012 років Україна поставила на зовнішні ринки 5,17 млн тонн пшениці, 13,86 млн тонн кукурудзи і 2,58 млн тонн ячменю.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram