ГоловнаЕкономікаФінанси

Імовірність девальвації висока, але не неминуча, - економіст

Національний банк накопичив значні золотовалютні резерви.

Імовірність девальвації висока, але не неминуча, - економіст
Фото: dragon-broker.com

Імовірність девальвації гривні після виборів є високою, але не неминучою, вважає головний економіст Dragon Capital Олена Бєлан.

За її прогнозом, курс гривні до виборів залишиться біля позначки 8,15 грн/дол. "Нацбанк не допустить більшого зниження курсу національної валюти за сім тижнів, що залишилися до парламентських виборів 28 жовтня, хоча для цього, можливо, знадобляться адміністративні заходи", - заявила Бєлан у коментарі LB.ua.

"Імовірність девальвації гривні після парламентських виборів є, як і раніше, високою, але поки що не неминучою, оскільки поточні резерви НБУ покривають 3,5 місяця імпорту, перевищуючи загальноприйнятий поріг безпеки, який становить 3,0 місяця", - додала вона.

При цьому економіст зазначила, що в серпні Національний банк купив більше валюти, ніж продав. "Позитивне сальдо валютних інтервенцій на тлі ослаблення гривні в серпні виглядає доволі дивно і може свідчити про значний розмір неринкових угод між НБУ й учасниками валютного ринку", - заявила вона.

Нагадаємо, обсяг золотовалютних резервів України в серпні залишився на рівні $30 млрд, незважаючи на повернення Міжнародному валютному фонду $990 млн. При цьому загальне сальдо інтервенцій Національного банку за місяць було позитивним і становило $436 млн.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram