ГоловнаЕкономікаДержава

Азаров підрахував вартість модернізації ГТС

Прем'єр вважає, що підземні сховища дають Україні перевагу перед російськими "потоками".

Азаров підрахував вартість модернізації ГТС
Фото: Макс Левин

Модернізація газотранспортної системи України обійдеться в 4,5 млрд євро, вважає прем'єр Микола Азаров. Про це він написав у статті для німецької газети Frankfurter Allgemeine Zeitung, текст якої опублікували "Известия в Украине".

"Уряд України пропонує передати управління ГТС міжнародному консорціуму в складі України, Росії та Євросоюзу, який би забезпечував її прозоре і справедливе адміністрування, опікувався б її модернізацією, яка обійдеться всього в 4,5 млрд євро", - написав прем'єр. За його словами, в результаті модернізації пропускна вартість ГТС збільшиться на 30%.

Азаров вважає, що газові конфлікти України і Росії останніх років "продемонстрували необхідність спільної координації дій у питаннях енергетичної безпеки - маю на увазі поєднання інтересів Росії як постачальника, України як транзитера, ЄС як основного споживача".

Також прем'єр зазначає, що Україна як транзитер має величезну перевагу перед обхідними російськими проектами "Північний потік" і "Південний потік".

"Нещодавні сильні морози продемонстрували, що ні "Північний потік", ні "Південний потік" не мають і не можуть мати надійних газосховищ, резерви яких могли б бути задіяні в період особливо низьких температур. В Україні такі сховища є", - підкреслює він.

Нагадаємо, перший віце-прем'єр Валерій Хорошковський раніше заявив, що питання про модернізацію ГТС вирішуватимуться тільки після її оцінки. Водночас, відповідно до очікувань Азарова, експерти назвуть попередню вартість ГТС найближчим часом.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram