ГоловнаЕкономікаФінанси

Збільшення гарантій за внесками підвищить довіру до банківської системи, - думка

Вкладникам ліквідованих банків повернуть близько 200 тис. грн.

Збільшення гарантій за внесками підвищить довіру до банківської системи, - думка

Міністерство юстиції зареєструвало постанову про збільшення гарантованої суми відшкодування за вкладами населення в разі ліквідації банку з 150 тис. грн до 200 тис. грн.

Як повідомляли, 21 серпня адміністративна рада Фонду гарантування вкладів фізичних осіб (ФГВФО) підвищила гарантовану суму відшкодування за вкладами населення в ліквідованих банках із 150 тис. до 200 тис. грн.

"Рішення про збільшення гарантованої суми відшкодування з 150 тис. до 200 тис. грн прийнято з метою подальшого зміцнення довіри населення до банків і підвищення рівня захищеності більшості вкладників", - заявив голова адміністративної ради ФГВФО, заступник голови НБУ Ігор Соркін.

На думку експертів, збільшення суми гарантій за внесками населення в банках матиме позитивний вплив на стабільність банківської системи та позитивно вплине і на курс гривні. "Ініціатива адмінради ФГВФО доцільна з погляду збереження стабільності банківської системи та запобігання відтоку коштів фізичних осіб із банківських рахунків", - переконаний директор компанії "Аналітична група "Да Вінчі АГ" Анатолій Баронін.

"150 тис. грн - сама по собі непогана сума гарантії для приватних вкладників, оскільки більшість населення має депозити з набагато меншими сумами. Але збільшення розміру гарантій - правильна процедура, зокрема, і з іміджевого погляду, оскільки це зростання довіри до НБУ, як до регулятора банківського ринку", - заявив виконавчий директор Міжнародного фонду Блейзера Олег Устенко.

Зареєстроване Мін'юстом рішення адмінради ФГВФО відповідає актуальним міжнародним тенденціям. "У США під час фінансової кризи на 5 років (до 2013 року) збільшили суму виплат Федеральної корпорації страхування депозитів - зі 100 до 250 тис. доларів", - повідомила доцент кафедри банківської справи Київського національного економічного університету Надія Циганова.

Директор компанії "Аналітична група "Да Вінчі АГ" Баронін, своєю чергою, нагадав, що підвищення суми гарантування вкладів є поширеною практикою і саме це запобігло стрімкому відтоку коштів із банків Європи під час фінансової кризи.

Цю точку зору підтримала Циганова. "Для відновлення довіри до банків уряди провідних європейських країн під час кризи надали додаткові гарантії 100-відсоткового повернення коштів вкладникам банків. Це дозволило зупинити відтік коштів із низки проблемних банків Європи", - заявила вона.

Після початку 2008 року світової економічної кризи 46 розвинених країн і таких, що розвиваються в Європі, Північній і Латинській Америці, Азії вдалися до тієї чи іншої форми посилення захисту вкладників. Більшість держав зробили вибір на користь збільшення рівня гарантованого покриття системою страхування депозитів із обмеженим лімітом відшкодування.

Збільшення розміру гарантій за вкладами в Україні дасть також довгостроковий макроекономічний ефект. "Кошти фізичних осіб є основною ресурсною базою для кредитування економіки", - зазначив заступник голови НБУ Соркін. Підвищення довіри вкладників до фінустанов збільшить можливості кредитування економіки, що стимулюватиме зростання промислового та сільськогосподарського виробництва.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram