ГоловнаЕкономікаДержава

В Україні до 2017 року планують знешкодити 350 тис. тонн боєприпасів

На заводі хімпродукції розповіли про унікальну технологію утилізації.

В Україні до 2017 року планують знешкодити 350 тис. тонн боєприпасів
Фото: chelyabinsk.bezformata.ru

Станом на сьогодні в Україні перебуває 350 тисяч тонн непридатних боєприпасів. Згідно з державною програмою, їх утилізація триватиме до 2017 року.

Про це в четвер на прес-конференції повідомив заступник директора Департаменту утилізації компонентів ракетного палива та ракет і боєприпасів Володимир Охрамович, повідомляє "Укрінформ".

"На сьогодні в Україні перебуває 350 тисяч тонн непридатних боєприпасів, що підлягають утилізації до 2017 року", - сказав Охрамович.

Він також зазначив, що, відповідно до державної цільової програми, цьогоріч планують знешкодити 82 тисячі тонн боєприпасів. Цю програму фінансують із держбюджету, за рахунок міжнародної допомоги та шляхом залучення коштів від реалізації продуктів утилізації.

Водночас директор Донецького казенного заводу хімічних виробів Микола Самокиш пояснив, що внаслідок утилізації шляхом виплавки виділяється вибухова речовина, яку можна використовувати для виробництва промислової вибухівки, а також залишається брухт.

Самокиш додав, що завдяки унікальній технології в процесі утилізації знищується на 99,9% ртуть, що міститься в боєприпасах, тому вона не потрапляє в навколишнє середовище.

Нагадаємо, Державну цільову програму утилізації боєприпасів, непридатних для подальшого використання і зберігання, було затверджено в жовтні 2008 року, вона розрахована на 2008-2017 роки.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram