ГоловнаЕкономікаДержава

На Харківщині введена в експлуатацію нова газова компресорна станція

У реалізації проекту взяли участь іноземні інвестори.

На Харківщині введена в експлуатацію нова газова компресорна станція
Николай Азаров во время открытия станции
Фото: www.kmu.gov.ua

Прем'єр-міністр України Микола Азаров урочисто відкрив установку комплексної підготовки газу (УКПГ-2) дотискуючої компресорної станції ДК "Укргазвидобування на Юліївському нафтогазоконденсатному родовищі в селищі Старий Мерчик Валківського району Харківської області.

Під час урочистої церемонії Микола Азаров ознайомився з роботою станції та подякував працівникам за успішний запуск її другої черги.

"Я вітаю вас від імені уряду з відкриттям другої вже цього року дотискувальної станції на Харківщині, яка дозволяє нам вирішувати проблеми, по-перше, збільшення видобутку газу, що для нас дуже важливо, а найголовніше - забезпечення енергетичної незалежності України. Введення в експлуатацію таких сучасних станцій дозволяє нам створювати не тільки нові робочі місця, але і збільшувати ефективність експлуатації старих родовищ", - заявив на церемонії прем'єр-міністр.

Азаров також закликав іноземних інвесторів, які взяли участь у реалізації проекту, продовжувати співпрацю з українськими партнерами.

"Давайте разом продовжувати цю роботу. У нас попереду дуже багато завдань, дуже багато питань проблемних, які треба вирішувати, і ми вас радо на нашій землі приймемо, запрошуємо і надалі брати активну участь у розвитку економіки нашої країни", - зазначив прем'єр-міністр.

Очікується, що завдяки новій установці видобуток газу на Юліївському родовищі буде збільшено на 100 млн куб. м на рік, а виробництво зрідженого пропан-бутану зросте на 9,2 тис. тонн на рік.

У свою чергу міністр енергетики і вугільної промисловості України Юрій Бойко підкреслив важливість відкриття цієї установки.

"Це дуже важливий об'єкт для нашої газової галузі. Символічно, що ми його включили в роботу сьогодні - напередодні Дня працівників газової промисловості. І це подарунок від газовиків галузі населенню, оскільки газу, який тут буде додатково видобутий, достатньо для опалення середнього міста. Це додатковий внесок газовиків країни в енергетичну скарбничку держави", - заявив міністр.

Будівництво установки здійснювалося "Укргазвидобування", яка володіє ліцензією на розробку родовища, спільно з компанією Misen Enterprises AB (Швеція), що виступила інвестором проекту. Оператором спільної діяльності виступило ТОВ "Карпатигаз", дочірня компанія Misen Enterprises AB.

Нова установка оснащена двома сучасними агрегатами Centaur 40 виробництва компанії Solar (США).

Будівництво нової компресорної станції було здійснено всього за 1 рік. Інвестиції в її будівництво становлять 240 млн гривень. Це один з найбільших спільних проектів, реалізованих за участю ДК "Укргазвидобування" та приватних інвесторів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram