ГоловнаЕкономікаБізнес

Європа підтримала реформу українського енергоринку

Промисловість не буде платити за електрику замість населення.

Європа підтримала реформу українського енергоринку
Фото: earth-chronicles.ru

Єврокомісія та Енергетичне співтовариство підтримали законопроект про реформу енергетичного ринку України, який повинен ліквідувати перехресне субсидування, коли промисловість фактично оплачує вартість електроенергії, яку споживає населення. Про це пише "КоммерсантЪ-Украина".

За словами автора законопроекту, депутата від Партії регіонів Ігоря Глущенка, на реалізацію реформи потрібно два-три роки, а сам документ може бути прийнято вже до кінця жовтня.

Нині вартість електроенергії для промисловості в 3,2 разу перевищує її вартість для населення. "У нас промисловість оплачує рахунки і бідних, і багатих. 10% забезпечених побутових абонентів в Україні споживає більш ніж 34% електроенергії. Фактично обсяг субсидування населення промисловими споживачами з 2005 року зріс майже у 10 разів. 2012 року він може сягнути 35 млрд грн", - каже директор ДП "Енергоринок" Сергій Бедін.

Сьогодні населення оплачує близько 30% електроенергії

— Максим Тимченко, гендиректор ДТЕК

Реформа передбачає створення трирівневого ринку. На першому поставки здійснюватимуть за прямими договорами з виробниками за тарифами, що визначаються на договірній основі. Другий передбачає додаткові обсяги на спотовому ринку через біржу. Третій - погодинну торгівлю за спецтарифами.

Нагадаємо, Україна перебуває на перших місцях у Європи за цінами на електроенергію.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram