ГоловнаЕкономікаБізнес

Доля "Укртелекому" залежить від продажу "ТріМоб", - думка

Перейменування Utel назвали помилкою.

Доля "Укртелекому" залежить від продажу "ТріМоб", - думка

Австрійський власник "Укртелекому" відновив переговори про продаж 3G-оператора "ТріМоб", від яких може залежати доля всього монополіста. Про це в новому номері пише тижневик "Дзеркало тижня".

"Головний телефонний оператор країни знову стоїть перед проблемою великого продажу. Компанія-власник ESU має намір продати мобільний оператор "ТріМоб" (єдиний в Україні, що надає послуги зв'язку стандарту UMTS / WCDMA). Продавати треба. Ще в квітні 2012 року з'явилися повідомлення: якщо ESU не вдасться укласти цю угоду, "Сбербанк Росії" може зажадати дострокового погашення боргу за виділеним траншем на $250 млн", - пише "ДТ".

Як уточнює видання, ще недавно мобільний оператор "Укртелекому" називався Utel, і деякі експерти вважають, що його перейменування було помилкою: новий бренд (що з'явився тільки на початку року) ще не прижився, а впізнаваність різко впала, що знизило ринкову вартість активу.

"3G-оператор так і не зміг стати повноцінним конкурентом на ринку, зібравши до 1 серпня 2012 року лише 0,9 млн абонентів. Відповідно, і частка "Укртелекому" на ринку мобільного зв'язку становить 1,6%", - пише тижневик.

За даними "ДТ", спочатку в ESU вартість активу оцінювали більш ніж у 2 млрд грн. Однак потенційні покупці - оператори "МТС Україна", "Київстар", life:), і, за деякими даними, "Ростелеком" - не поспішали приймати рішення про покупку.

"Природно, сторони, які беруть участь у переговорах, не могли не знати про слабкі сторони пропонованої структури і сподівалися дотиснути ESU. А ті розраховували продати "ТріМоб" скоріше і за високою ціною. У підсумку власники відмовилися від переговорів з "МТС" і "Київстаром", а процес пошуку іншого покупця зайшов так далеко, що продавати стало особливо нікому. Без негайних інвестицій актив іще більше впаде в ціні, а на його продажу будували стратегію розвитку компанії. Відтак ESU може виявитися біля межі, за якою необхідно продавати мобільний зв'язок або навіть весь свій бізнес в Україні разом із мобільним зв'язком", - пише "ДТ".

Нагадаємо, раніше експерти висловлювали думку, що в разі невдачі з продажем "ТріМоб" ESU може продати весь свій телекомунікаційний бізнес в Україні. "Судячи з усього, переговорний процес про купівлю-продаж "ТріМоб" затягнувся через невідповідність цінових очікувань власника та потенційних покупців. І це може негативно вплинути на плани ESU на телекомунікаційний ринок України. Зрештою, в осяжній перспективі власник може задуматися про продаж "Укртелекому", - зазначав Петро Бурковський, експерт Школи політичної аналітики при Національному університеті "Києво-Могилянська Академія".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram