ГоловнаЕкономікаФінанси

НБУ має намір друкувати іноземну валюту

У зв'язку зі скороченням готівки в Україні НБУ знизив плани з виробництва гривневих банкнот.

НБУ має намір друкувати іноземну валюту
Фото: nstarikov.ru

Нацбанк України, яким керує Сергій Арбузов, має намір брати участь у процесі виготовлення готівки для інших країн, заявила заступник глави НБУ Віра Ричаковська.

"У нас була практика, коли ми виготовляли банкнотний папір для Індії", - повідомила вона.

За словами Ричаковської, НБУ брав участь і в інших тендерах на надання послуг з забезпечення певного етапу процесу виготовлення готівкових грошей. Але стати в них переможцем досить складно, тому що конкуренція серед банкнотно-монетних дворів надзвичайно висока.

У НБУ впевнені, що технічне забезпечення та інші складові, необхідні для виготовлення готівкових грошей, в Україні знаходяться на високому рівні. "Ми вже можемо собі дозволити брати участь у таких тендерах", - сказала Ричаковська.

Також вона підкреслила, що в Україні з початку поточного року порівняно з відповідним періодом 2011 року зафіксовано зниження обсягу готівки в обігу на 2,2%. У післякризових 2009-2010 роках зростання готівки в обігу становило понад 17%. У зв'язку зі скороченням готівки в обігу, за словами Ричаковської, НБУ на поточний рік знизив плани з виробництва банкнот гривні.

Нагадаємо, що Україна не має наміру друкувати нові гривні для збільшення доходів бюджету-2013.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram