ГоловнаЕкономікаБізнес

Один із засновників Facebook продав 900 тис. акцій соцмережі

16 серпня минув мораторій на вільний продаж 271 млн акцій компанії.

Один із засновників Facebook продав 900 тис. акцій соцмережі
Фото: http://tsn.ua

Співзасновник Facebook Дастін Московітц продав близько 900 тисяч акцій соцмережі на загальну суму в 17,53 мільйона доларів протягом тижня після завершення мораторію на їхню реалізацію, свідчать документи, подані в Комісію з цінних паперів і бірж США (SEC).

Facebook, яка здійснила первинне публічне розміщення акцій на біржі Nasdaq 18 травня, запровадила період обмеження на продаж частини акцій інвесторами, які профінансували її бізнес на ранніх стадіях розвитку, а також співробітниками, які отримали цінні папери як винагороду.

У четвер, 16 серпня, минув мораторій на вільний продаж приблизно 271 мільйона акцій Facebook, що приблизно на 60% збільшило обсяг акцій компанії, які можуть брати участь в угодах.

Московітц із 17 по 21 серпня за три заходи продав 450 тисяч акцій, унаслідок чого залучив 8,83 мільйона доларів. Із середи по п'ятницю цього тижня він здійснив аналогічну операцію ще з 450 тисячами акцій, однак через зниження курсу цінних паперів отримав лише близько 8,7 мільйона доларів.

Московітц був сусідом голови Facebook Марка Цукерберга по кімнаті в гуртожитку Гарвардського університету і став першим технічним директором соцмережі. Йому, як і раніше, належить пакет із 6,6 мільйона акцій Facebook класу А і приблизно 126,2 мільйона цінних паперів компанії класу B.

Раніше один з перших інвесторів Facebook Пітер Тіль продав більшість належних йому акцій соцмережі, внаслідок чого залучив близько 400 мільйонів доларів. Нагадаємо, що протягом IPO Тіль продав іще 16 мільйонів акцій соцмережі.

Три місяці тому під час IPO ціну акцій Facebook визначили на рівні 38 доларів. Однак відтоді вартість цінних паперів соцмережі спадає - на закритті торгів Nasdaq у п'ятницю акції Facebook закрилися на рівні 19,41 долара.

На думку експертів ринку, сильний вплив на динаміку цінних паперів зможе також зробити великий пакет з 1,4 мільярда акцій Facebook, мораторій на реалізацію яких мине до кінця року. Поведінка власників цих цінних паперів багато в чому залежатиме від фінансового звіту Facebook за третій квартал, який соцмережа, як очікується, опублікує в жовтні.

Нагадаємо, IPO соцмережі почалося зі зростання вартості акцій Facebook до $42 за один папір із ціною розміщення $40. Однак через деякий час акції компанії почали падіння. Навіть першого дня IPO ціни впали нижче за ціну розміщення і відтоді жодного разу не підвищувалися.

Минулого тижня акції Facebook продовжили падіння на Nasdaq, сягнувши історичного мінімуму в $19.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram