ГоловнаЕкономікаДержава

Україні саме час розвивати альтернативну енергетику, - експерти

Світовий експерт в галузі енергетики, творець системи "зеленого тарифу", депутат парламенту Німеччини Ханс-Джозеф Фелл (Hans-Josef Fell) вважає, що саме завдяки інтенсивному розвитку енергетики на відновлюваних джерелах Україна може значно підвищити темпи розвитку власної економіки, а також посилити енергонезалежність від зовнішніх постачальників традиційних енергоресурсів.

Україні саме час розвивати альтернативну енергетику, - експерти
Фото: http://www.domik.net

"Розвиток відновлювальної енергетики в Україні та посилення власної енергонезалежності є неминучим, якщо країна прагне підвищити економічні показники і вийти на рівень розвитку своїх європейських сусідів. Як показує практика - інвестування в стійку енергетику сьогодні є одним із пріоритетних напрямів, як на стабільних, так і на ринках, які  інтенсивно розвиваються", - сказав він під час візиту в Україну.

Реалізація інфраструктурних проектів у сфері альтернативної енергетики, за словами Х.Фелла, дозволила б надати потужний імпульс розвитку машинобудування, сільського господарства, забезпечити існуючі підприємства замовленнями, створити абсолютно нові виробництва і безліч додаткових робочих місць.

Директор Інституту відновлюваної енергетики НАН України, член-кореспондент НАН України, доктор технічних наук, професор Нвер Мхітарян переконаний, що розвиток зеленої енергетики вигідний державі як економічно, так і політично, тому що зближуватиме країну з Європейським союзом.

"Згадаю тільки один прогнозний техніко-економічний показник від зростання використання енергії відновлюваних джерел: надходження коштів до державного бюджету у вигляді податку на прибуток за 2011-2030 рр.. прогнозується в обсязі 158 млрд. грн., а до 2055 р. - 860 млрд. грн. Крім того, надходження до бюджетів усіх рівнів зростуть за рахунок нарахувань на заробітну плату, орендних платежів, компенсацій за запобігання шкідливих викидів і т.д. Це об'єктивно вигідний шлях", - сказав професор.

Альтернативна енергетика в Україні останні півтора року розвивається інтенсивніше, ніж традиційна. На початок липня загальна кількість компаній, що експлуатують електростанції на відновлюваних джерелах енергії і реалізують електроенергію за "зеленим" тарифом, зросла до 66, а кількість таких електростанцій - до 111.

Голова Державного агентства з енергоефективності та енергозбереження Микола Пашкевич повідомив, що 2011 року встановлені потужності електростанцій на відновлюваних джерелах за рахунок реалізації великої кількості проектів подвоїлися, а виробництво електроенергії такими об'єктами зросла з 240 млн кВт-год 2010-го до 330 млн кВт -ч 2011-го. Водночас цього року виробіток екологічно чистої електроенергії ВЕС, СЕС і малими гідроелектростанціями, за прогнозами агентства, досягне 1 млрд кВт-год.

Лідером з використання відновлюваних джерел енергії в країні є Крим завдяки інтенсивному розвитку на півострові сонячної енергетики. У першому півріччі майже третина виробленої тут електроенергії припала на енергію сонця і вітру. Побудовані головним чином наприкінці минулого і початку нинішнього року фотоелектричні станції в січні-червні 2012 року збільшили вироблення електроенергії в 32 рази порівняно з аналогічним періодом 2011 року - до 144,1 млн кВт-год.

Лідером з використання відновлюваних джерел енергії в країні є Крим

Такий значний приріст дозволив довести частку відновлюваних джерел у загальному обсязі виробництва електроенергії до рекордних для України 29% навіть незважаючи на те, що вироблення електроенергії вітроелектростанціями Криму в першому півріччі скоротилося на 1,7% - до 23,1 млн кВт-год. В цілому ж виробництво електроенергії на півострові в звітному періоді зросло на 36,3% - до 577,7 млн кВт-год, що дозволило знизити імпорт електроенергії з материка, а також значні втрати, що супроводжують такий імпорт через необхідність передачі електроенергії на великі відстані.

Слід зазначити, що стимулювання розвитку зеленої енергетики передбачено однією з директив Євросоюзу, яку Україна зобов'язалася імплементувати зі вступом в Європейське Енергетичне співтовариство.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram