ГоловнаЕкономікаБізнес

Видобуток газу та нафти в Україні спадає

Водночас зростає видобуток вугілля.

Видобуток газу та нафти в Україні спадає
Фото: rian.ru

Видобування природного газу в Україні в січні-липні порівняно з аналогічним періодом минулого року зменшилося на 0,1% до 11,2 млрд кубометрів.

Як повідомляє Держстат, у липні видобуток становив 1,6 млрд кубометрів, що на 3% більше, ніж місяць тому, але на 0,2% менше, ніж у липні 2011 року. Видобуток попутного нафтового газу в січні-липні становив 424 млн куб. м (+2,1% до січня-липня 2011 р.), видобуток газового конденсату - 580 тис. тонн (+12,9%).

Обсяг видобутку сирої нафти в Україні за сім місяців поточного року зменшився на 5,1% до 1,358 млн тонн.

У нас є газ і нафта, причому не десь там, за 10 тис. км за Північним полярним колом, а в центрі України. Що треба? Час потрібний, гроші потрібні, щоб освоїти ці родовища. І будемо мати 60 млрд кубометрів свого газу, і не будемо ні від кого залежати

— Микола Азаров, прем'єр-міністр України

Водночас зростає обсяг видобутку вугілля. З початку року він становив 37,6 млн тонн, що на 5,8% більше порівняно з аналогічним періодом минулого року. Тільки в липні було видобуто 5,7 млн тонн вугілля, що на 6,3% більше, ніж у червні 2012 року і на 12,5% більше, ніж у липні 2011-го.

Нагадаємо, 2011 року видобуток газу в Україні становив трохи більш ніж 20 млрд кубометрів. Однак, на думку влади, країна має потенціал, щоб потроїти цей показник і довести видобуток до 60 млрд кубів газу в рік.

Міністр енергетики та вугільної промисловості Юрій Бойко вважає, що збільшення власного видобутку газу Україною є головним пріоритетом держави для підвищення енергетичної незалежності. До 2030 року, за планами Міненерго, видобуток повинен становити понад 44 млрд кубометрів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram