ГоловнаЕкономікаБізнес

Азаров попросив Росію не закриватися від українських авто

Український прем'єр вважає, що збори ні до чого доброго не приведуть.

Азаров попросив Росію не закриватися від українських авто
Фото: ICTV

Прем'єр-міністр Микола Азаров попросив свого російського колегу Дмитра Медведєва переглянути рішення про введення утилізаційного збору на імпортні автомобілі щодо української продукції.

"Для наших автомобілістів це рішення, скажімо таке, неприємне", - прокоментував він таку ініціативу Росії під час Сорочинського ярмарку в ході ознайомлення з експозицією "АвтоКрАЗу".

При цьому прем'єр повідомив, що 15 серпня говорив з прем'єр-міністром Росії Дмитром Медведєвим з цього питання. Азаров сказав російському прем'єру, що розуміє причини введення збору, оскільки це пов'язано зі вступом Росію у Світову организацію торгівлі.

"У вас знижено рівень захисту митних зборів на кордоні, але ми з вами наші відносини ніколи не будували на таких принципах, тому не змушуйте нас вводити відповідні санкції. Вони ж ні до чого доброго не приведуть. Ну ви ввели збір - ми введемо збір, а далі що буде?", - розповів Азаров подробиці розмови з Медведєвим.

За його словами, такі заходи приведуть тільки до зменшення взаємних поставок автомобільної продукції на ринки України та Росії.

"Він (Медведєв) дав обіцянку доручити Міністерству економіки і відповідним службам розглянути це питання стосовно України", - сказав Азаров.

Український прем'єр також повідомив, що доручив міністру економічного розвитку і торгівлі Петру Порошенкові провести консультації з його російським колегою з цього питання.

Нагадаємо, Росія - основний експортний ринок для українських компаній. 2011 року з 97,5 тис. вироблених автомобілів близько 30% пішло на експорт саме в цю країну. Основними постачальниками продукції на російський ринок є Запорізький автозавод (входить в "Укравто) і корпорація "Богдан". Обидва підприємства постачають в РФ близько 50% своєї продукції.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram