ГоловнаЕкономікаБізнес

Основні угоди: "Гео Альянс", "Росатом", Socar

Щотижневий огляд новин приватизації, основних подій на ринку злиттів і поглинань (M & A) (6-10 серпня 2012 року).

Основні угоди: "Гео Альянс", "Росатом", Socar
Фото: usd.kiev.ua

Приватизація і M&A

Видобуток нафти та газу

Пінчук продає активи

10 серпня 2012 року Антимонопольний комітет України (АМКУ) повідомив про своє рішення надати компанії Arawak Energy Ukraine BV (Нідерланди) право на придбання більш ніж 25% акцій компанії Geo-Alliance Oil-Gas Public Limited (Кіпр).

Довідка:

Arawak Energy Ukraine BV займається розвідкою і видобутком вуглеводнів у Росії, Казахстані та Азербайджані. Найбільшим акціонером компанії є другий за величиною нафтотрейдер у світі - швейцарсько-нідерландська компанія Vitol Group (Нідерланди).

За інформацією ЗМІ, Geo-Alliance Oil-Gas Public Limited є холдинговою компанією групи "Гео Альянс" (Київ, Україна), що керує низкою підприємств-власників спеціальних дозволів на користування надрами в Україні. У їх сферу діяльності входить розвідувальне буріння та промислова експлуатація нафтових і газових родовищ, а також видобуток нафти і газу. Група підконтрольна українському бізнесменові Віктору Пінчуку.

Виготовлення машин і обладнання

Єфимов купив Fuhrlander

8 серпня 2012 року стало відомо про те, що компанія Windgroesse GmbH придбала 80% акцій компанії Fuhrlander (обидві - Німеччина). Раніше мажоритарним акціонером Fuhrlander була група компаній "Росатом" (Росія).

Довідка:

Fuhrlander займається розробкою і виготовленням вітрових електрогенераторів.

Windgroesse GmbH належить генеральному директору металургійного підприємства "Енергомашспецсталь" (Донецька обл., Україна, входить у "Росатом") Максиму Єфимову.

Продаж нафтопродуктів

Socar розширює мережу АЗС

8 серпня 2012 року компанія "Сокар Енерджі Україна" (Київ, Україна) повідомила про отримання дозволу АМКУ придбати контрольний пакет акцій підприємства "Атіква Естейт" (Київ, Україна).

"Унаслідок завершення цієї угоди в сферу корпоративного контролю компанії перейдуть 26 українських АЗС (в Одеській, Миколаївській, Полтавській, Черкаській, Житомирській, Харківській областях) і одна нафтобаза в Харківській області", - йдеться в повідомленні "Сокар Енерджі Україна".

Довідка:

За інформацією ЗМІ, "Атиква Естейт" контролює низку АЗС, які працюють під брендом "Калина".

"Сокар Енерджі Україна" є "дочкою" великої державної нафтогазової компанії Азербайджану Socar, у сферу діяльності якої входять розвідка, видобуток, переробка, транспортування та реалізація нафти, природного газу та газового конденсату.

Енергетика

Уряд готує до приватизації чотири ТЕЦ

Кабінет Міністрів України своїм рішенням від 6 серпня 2012 року зобов'язав "Нафтогаз України" (Київ, Україна) передати в місячний термін Фонду державного майна України (ФДМУ) для подальшої приватизації пакети 100% акцій Дніпродзержинської ТЕЦ (Дніпропетровська обл., Україна), 100% акцій Херсонської ТЕЦ (Херсон, Україна), 100% Одеської ТЕЦ (Одеса, Україна) та 100% Харківської ТЕЦ-5 (Харківська обл., Україна).

Довідка:

"Нафтогаз України" - державна компанія з видобутку, транспортування та переробки нафти і природного газу.

ТЕЦ - різновид теплової електростанції, яка виробляє не тільки електроенергію, але і є джерелом теплової енергії в централізованих системах теплопостачання (у вигляді пари та гарячої води, в тому числі й для забезпечення гарячого водопостачання та опалення житлових і промислових об'єктів).

Транспортування і постачання газу

Держава виставляє на продаж п'ять газопостачальних компаній

8 серпня 2012 ФДМУ оголосив конкурси з приватизації 25% акцій "Івано-Франківськгазу" (Івано-Франківськ, Україна), 26% акцій "Полтавагазу" (Полтава, Україна), 25,999% акцій "Гадячгазу" (Полтавська обл., Україна) , 20,827% акцій "Херсонгазу" (Херсон, Україна) і 25% акцій "Севастопольгазу". Конкурси відбудуться в період із 29 серпня по 4 вересня 2012 року.

Довідка:

"Івано-Франківськгаз", "Полтавагаз", "Гадячгаз", "Херсонгаз" і "Севастопольга"» забезпечують транспортування і постачання природного газу споживачам.

IT-технології

"Енвіжн Груп" купує частку в "Ситронікс ІТ"

6 червня 2012 року АМКУ повідомив про своє рішення надати компанії "Енвіжн Груп" (Росія) дозвіл придбати більш ніж 25% компанії "Ситронікс ІТ" (Київ, Україна).

Довідка:

"Ситронікс ІТ" - великий постачальник рішень, продуктів і послуг в галузі інформаційних технологій у Східній Європі та країнах СНД.

"Енвіжн Груп" засновано 2001 року. Основним напрямом її діяльності є інтеграція складних інформаційних і телекомунікаційних систем.

Фінанси

"Українське кредитно-рейтингове агентство" змінило власника

7 серпня 2012 року ЗМІ повідомили, що Національна комісія з цінних паперів і фондового ринку внесла зміни до державного реєстру уповноважених рейтингових агентств, змінивши інформацію про власника компанії "Українське кредитно-рейтингове агентство". Власником 100% статутного капіталу агентства стала Клавдія Гончарова.

Довідка:

"Українське кредитно-рейтингове агентство" стало уповноваженим рейтинговим агентством з 10 квітня 2012 року.

Огляд підготовлено Інститутом Горшеніна (institute.gorshenin.ua) - провідною компанією в Україні в галузі інформаційного супроводу угод M&A, корпоративних конфліктів, а також компанією, яка лідирує в Україні в сфері політичного PR і проведення виборчих кампаній.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram