ГоловнаЕкономікаФінанси

Психолог порівняла вкладників МММ з лабораторними щурами

Легкі гроші, обіцяні фінансовими пірамідами, діють як приманка.

Психолог порівняла вкладників МММ з лабораторними щурами
Фото: delo.ua

Поведінка людей, які несуть гроші в фінансову піраміду МММ Сергія Мавроді, визначається людською психологією, тому що в МММ обіцяють легкі гроші. Таку думку на круглому столі висловила Тетяна Белавіна, старший науковий співробітник лабораторії психології мас Інституту соціальної та політичної психології НАПНУ.

На її думку, поведінку людей, які роблять внески у фінансові піраміди, можна порівняти з поведінкою щурів, яких запускають в лабіринт з приманкою. "Коли запускають щура в лабіринт - він з'їдає приманку, і потім вдруге знову йде за нею", - пояснила психолог, додавши, що в другому випадку приманки може вже і не бути.

Також вона зазначила, що при цьому вкладники МММ неоднорідні. Частина з них абсолютна раціональна і готується зірвати куш за рахунок більш пізніх вкладників; частина просто зайво самовпевнена і переконана, що з грошима нічого не станеться, ще одна частина несе гроші через стрес, викликаний в тому числі економічною нерівністю в суспільстві, і такі люди готові повірити у що завгодно, що дозволить їм подолати його.

Нагадаємо, глава правління АТ "Дочірній банк "Ощадбанку Росії" Ігор Юшко вважає, що МММ за своєю суттю - це лотерея, і тому її діяльність, як і діяльність інших фінансових пірамід, потрібно регулювати так само, як регулюються азартні ігри

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram