ГоловнаЕкономікаБізнес

На Марсі планують створити людську колонію

Відправлення людини на Червону планету обійдеться близько в $6 млрд.

На Марсі планують створити людську колонію

Перше людське поселення на Марсі може бути створено 2023 року. Такий оптимістичний сценарій розглядає команда проекту Mars One. Спочатку воно складатиметься з чотирьох астронавтів, але кожні два роки до нього приєднуватимуться нові поселенці. До 2033 року їх кількість має становити понад 20 осіб.

Команда Mars One працює над цим планом з початку 2011 року. Після того, як місія була розпланована, Mars One зв'язався з постачальниками необхідних компонентів.

2013 року проект планує почати відбір астронавтів. З бажаючих полетіти відбиратимуться найміцніші фізично і психічно. Mars One побудує копію марсіанського поселення в пустелі на Землі, щоб підготувати космонавтів і забезпечити реалістичне середовище для перевірки обладнання. Відбір космонавтів і їх підготовка в змодельованій марсіанській базі транслюватиметься по телебаченню і в Інтернеті для публічного перегляду.

Фото: mars-one.com

2016 року планується запустити місію підтримки, коли на Марс буде доставлено вантаж в 2500 кг продуктів харчування або інших матеріалів. 2018 року на Марс приземлиться ровер, який визначить найкраще місце для розташування бази.

2021 року всі компоненти поселення - два житлових модулі, два модулі життєзабезпечення, другий модуль підтримки, другий марсохід - досягнуть пункту призначення. Потім марсоходи транспортують всі компоненти у визначене місце розташування бази та підготують їх до прибуття астронавтів.

Вся вода і кисень для створення атмосфери будуть готові на початку 2022 року, коли земний екіпаж отримає добро на запуск першої команди, і 14 вересня 2022 року повинен початися політ перших чотирьох астронавтів. Кожен етап цього польоту буде доступний для перегляду на сайті проекту в режимі 24/7.

У червні 2025 року приземлиться друга група. До їх прибуття будівництво марсіанської бази вже буде завершено. Друга група також привезе нове обладнання. Наприклад, це можуть бути ще кілька роверів, які допомагатимуть їм у освоєнні нової планети.

За приблизними оцінками команди Mars One, вартість відправки перших чотирьох космонавтів на Марс становитиме близько $6 млрд. Водночас підкреслюється, що для початку проекту потрібна лише невелика частка цієї суми. Також очікується, що в період запуску ракети і приземлення на Марс увага до проекту буде однаковою протягом усього часу, а можливо, і значно перевищить увагу до Олімпійських ігор, що дозволить потенційним інвесторам повернути якщо не всю вкладену суму, то хоча б значну її частину.

Нагадаємо, що нещодавно NASA опублікувало перший кольоровий знімок Марса.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram