ГоловнаЕкономікаБізнес

У майбутньому люди працюватимуть до смерті, - економіст

Названо три визначальні тенденції в економіці.

У майбутньому люди працюватимуть до смерті, - економіст
Фото: www.vyatsu.ru

Розвиток і впровадження інформаційних технологій у виробництво, прискорене економічне зростання в країнах, що розвиваються, і демографічний перехід (скорочення темпів зростання населення та його поступове старіння) - ось три ключові тенденції, що лежать в основі економіки майбутнього. Про це в статті для LB.ua пише Павло Кухта, який працював аналітиком і трейдером у зарубіжних компаніях, а зараз веде економічний блог EconoBlog.com.ua

"Що дорожче коштуватиме робоча сила, то вигіднішими будуть інвестиції в автоматизацію. Багато що тут залежить від того, як відбуватиметься прогрес технологій, однак ми цілком можемо побачити на своєму віку справжні заводи-роботи або великомасштабні автоматичні транспортні системи", - пророкує Кухта.

Це означає поступове скорочення чисельності промислових працівників, як це вже сталося у ХХ столітті з сільськогосподарськими працівниками в розвинених країнах. Значна частина "білих комірців" - офісних працівників - також залишаться без роботи, адже комп'ютери навчаться робити рутинну роботу за них.

"Бухгалтерія, прийом замовлень, документообіг і діловодство, брокерська й агентська діяльність - усі ці роботи у світі стають усе більш автоматизованими", - пише економіст.

Хоча замінити роботами сантехніка або робітника, який ремонтує квартири, не так просто.

Водночас через демографічний перехід у країнах, що розвиваються, зазнають кризи солідарні пенсійні системи, що вже обертається збільшенням віку виходу на пенсію.

"Зростання кількості пенсіонерів укупі з автоматизацією рутинної ручної праці (робота, об'єктивно обмежена за віком) буде неминуче розмивати уявлення про вихід на пенсію і пенсійний вік. Уже зараз люди інтелектуальних і творчих професій часто працюють до самої смерті, а свою роботу сприймають як важливу частину життя, а не гнітючий обов'язок. Цілком імовірно, що таке ставлення до праці в майбутньому стане значно поширенішим", - висновує Кухта.

Нагадаємо, 1 жовтня 2011 року в Україні набула чинності Пенсійна реформа, згідно з якою жінки виходять на пенсію на п'ять років пізніше - у 60 років замість 55-ти.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram