ГоловнаЕкономікаДержава

Кабмін затвердив ТЕО терміналу скрапленого газу

Вартість будівництва ЗПГ-терміналу становитиме 846 млн євро.

Кабмін затвердив ТЕО терміналу скрапленого газу
Фото: http://odessanews.biz

Уряд затвердив техніко-економічне обґрунтування будівництва в Україні терміналу з перевантаження скрапленого природного газу.

Про це журналістів після засідання уряду повідомив міністр енергетики та вугільної промисловості Юрій Бойко.

Він зазначив, що Кабмін затвердив ТЕО ЗПГ-терміналу без суттєвих зауважень.

За словами голови Державного агентства з інвестицій та управління національними проектами Владислава Каськіва, затверджено економічні показники, календарний план, графіки й організаційну модель.

За даними Каськіва, частка держави в цьому проекті становитиме 25%, а фактично держава оплатить лише 7% вартості проекту.

Голова Держнацпроекту повідомив, що вартість будівництва ЗПГ-терміналу становитиме 846 млн євро.

Він наголосив, що ухвалення цього рішення має величезне значення для енергетичної безпеки країни і для подальшої реалізації в Україні проектів подібного масштабу.

Водночас міністр економічного розвитку та торгівлі Петро Порошенко повідомив журналістів, що ТЕО ЗПГ-терміналу затверджено з урахуванням зауважень Мінекономіки.

За його словами, Кабмін вніс до проекту документа під час його ухвалення зміни, що стосуються надання державних гарантій під цей проект.

Це стратегічний об\'єкт для України, і тут питання, радше, не економіки, а фактично виживання України політично й економічно

— Владислав Каськів про ЗПГ-термінал

"Ми уточнили обсяг державних гарантій, чітко сказали, що уряд України не має витрачати бюджетні кошти на надання гарантій на термінал, що бюджетні кошти йдуть винятково на підводний канал", - сказав він.

Нагадаємо, згідно з розробленим компанією Socoin (Іспанія) ТЕО, проект терміналу може бути реалізовано протягом 49 місяців, перші обсяги газу можна буде отримати 2016 року.

Найоптимальнішим місцем для реалізації проекту обрано майданчик біля морського торгового порту "Південний" (Одеська область). Прогнозна потужність терміналу становить 10 млрд куб. м газу на рік, період окупності - 9 років. Модель реалізації проекту передбачає частку держави в акціонерному капіталі не менш ніж 25%.

Рекомендована організаційна модель будівництва терміналу передбачає створення консорціуму за участю найбільших гравців ринку скрапленого газу. Будуватимуть термінал у дві черги, його введення в експлуатацію заплановано на 2016 рік.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram