ГоловнаЕкономікаДержава

ЖЕКи не дбають про енергоефективність, - думка

Роботу ЖЕКу повинні контролювати власники приміщень.

ЖЕКи не дбають про енергоефективність, - думка
Фото: lg.ua

ЖЕК не зацікавлений у капіталізації чужої власності, тому він не дбає про енергоефективність у житловому секторі. Про це в інтерв'ю LB.ua сказала Софія Лінн, представниця Міжнародної фінансової корпорації (IFC), заступниця керівника проекту "Енергоефективність у житловому секторі України".

"ЖЕК - це неефективний гравець у цій сфері. Коли самі люди збираються і реалізовують рішення про утеплення будинку, вони не думають про терміни окупності. Вони хочуть узимку жити в теплі - ось що хвилює передусім. Йдеться про нову якість життя, про комфорт, а не про бізнес-проект. До того ж, ЖЕК не думає про капіталізацію власності. Адже після робіт із модернізації будинку його вартість збільшується, зростає вартість усіх квартир у будинку. У Польщі в один із будинків, з яким ми працювали, було інвестовано близько $50 на квадратний метр. Після ремонту вартість нерухомості зросла на $130 за квадратний метр", - пояснює Лінн.

Вона додає, що зниження витрат енергії - це захист від постійного зростання тарифів.

"Сьогодні з нинішніми тарифами економія видається невеликою, але коли тарифи вийдуть на ринкову вартість, то якою буде економія?" - запитує експерт.

Нагадаємо, у Львові ЖЕК виставив на аукціон квартиру боржника.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram