ГоловнаЕкономікаБізнес

Центробанк Сербії втратив незалежність

Зміни суперечать вимогам Євросоюзу і МВФ.

Центробанк Сербії втратив незалежність
Фото: ianp.com.ua

Парламент Сербії схвалив поправки до закону про Центральний банк країни, згідно з якими за діяльністю монетарного органу спостерігатиме спеціальна наглядова комісія, пише "КоммерсантЪ-Украина".

Члени комісії увійдуть до ради Центробанку і зможуть брати участь у виборах кандидатур на керівні позиції банку. Голова банку Дежан Соскіч пішов у відставку. На його місце номіновано представницю правлячої коаліції Йоргованку Табаковіч.

Зміни в Сербії суперечать нормам, чинним у ЄС, в який країна прагне увійти. Сьогодні Сербію вважають країною-кандидатом на вступ.

МВФ іще до схвалення парламентом поправок виніс попередження, що новий закон становить "значну загрозу незалежності Центрального банку". Слідом за цим, імовірно, відбудеться й офіційний розгляд. У лютому поточного року через зростаючий дефіцит бюджету ($ 601 млн за підсумками I кварталу, 6% ВВП, удвічі вище за поріг МВФ) фонд заморозив кредитну лінію в розмірі 1 млрд євро.

Приклад Сербії не є одиничним. Керівництво Угорщини також спробувало створити на базі Центробанку та Управління фінансового нагляду єдиний мегарегулятор, на чолі якого виявився б кандидат, схвалений президентом. Поправки до Конституції країни в терміновому порядку схвалили в грудні 2011 року, незважаючи на негативний висновок ЄЦБ. Уже в січні Єврокомісія надіслала запит про приведення угорського права у відповідність із банківським законодавством ЄС, а в березні Рада міністрів фінансів Євросоюзу заморозила фінансову допомогу на 2013 рік. У квітні парламент Угорщини скасував спірні поправки. У підсумку переговори про виділення фінансування від ЄС і МВФ було затримано на півроку (запит у МВФ зроблено в листопаді 2011 року).

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram