ГоловнаЕкономікаБізнес

У Росії підготувалися до кризи

Найгірший варіант передбачає розпад єврозони.

У Росії підготувалися до кризи
Фото: vkurse.ua

Мінекономрозвитку РФ підготувало кризовий сценарій розвитку економіки Росії за умов розпаду єврозони. Падіння цін на нафту до $60 за барель 2013 року поверне країну до двозначної інфляції, а курс долара навіть після відновлення економіки 2015 року не опуститься нижче за 40 рублів. Фактично вихід із кризи відбуватиметься без пільг для населення. Про це повідомляє Газета.RU.

Економіка Росії за таких умов не зможе підтримувати зростання. У разі зниження експортних доходів на 31% ВВП 2013 року спаде на 2,7%.

Влада пом'якшуватиме наслідки падіння цін на нафту девальвацією та високою інфляцією (скорочують втрати бюджету в рублях). Фактично це будуть "інфляційний і девальваційний податки" для населення.

Якщо події будуть розвиватися за негативною схемою, інфляція 2013 року сягне 11,9%. Реальні доходи населення скоротяться на 3,7%. Інвестиції в основний капітал спадуть на 9,1%.

Найгірший сценарій Мінекономрозвитку передбачає девальвацію на 43%. 2013 року курс рубля може опуститися до 45,9 рубля за долар. Протягом кризи 2008-2009 років глибину девальвації скорочував Центробанк, спрямовуючи долари на підтримку курсу рубля. Але 2013 року цього не буде, ЦБ обмежиться підтримкою інфляції на рівні, що не перевищуватиме 12%.

Аби прискорити вихід із кризи, Мінекономрозвитку пропонує наростити державні інвестиції та соціальні виплати. На індексацію зарплат співробітникам бюджетної сфери та пенсій спрямують близько 1,5 трлн рублів. Це, на думку чиновників, забезпечить внутрішній попит і стане стимулом для відновлення торгівлі. Зростання держвидатків може скоротити спадання ВВП на 0,6%, до 2,1% 2013 року.

Економіст ING з питань Росії та Казахстану Дмитро Польовий називає сценарій МЕР "дещо агресивним". Навіть 2008 року девальвація сягала менших рівнів із більшим зниженням цін на нафту, наголосив він.

Нагадаємо, МВФ побоюється "перегрівання" російської економіки.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram